Макрофінансова допомога від ЄС: на що підуть кошти

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Єврокомісія від імені ЄС виплатила Україні 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги, пов'язаної з пандемією COVID-19. У коментарі «Слово і діло» економіст Володимир Сіденко пояснив, що кошти скерують на те, щоб скоротити фінансовий розрив у бюджеті й забезпечити видатки до кінця року.

«Зважаючи на те, що навіть захищені статті під загрозою, то звичайно ці кошти потрібні. Складно сказати, на скільки вони врятують – до кінця року якісь «дірки» зможуть закрити. Зважаючи на те, що на початку року очікується локдаун, то цих коштів не вистачить», ‒ сказав Сіденко.

На думку експерта, макрофінансова допомога від ЄС допоможе істотно полегшити ситуацію до кінця року. При цьому треба врахувати виклики, які очікуються у новому бюджетному році.

Кредит на боротьбу з COVID-19: чи погодиться МБРР надати допомогу УкраїніУ разі надання кредиту на гуманітарні цілі, Світовий банк контролюватиме витрати, щоб уникнути чергового скандалу.

«Звичайно, це локдаун, обмеження господарської діяльності, постраждає сфера послуг та малий й середній бізнес. Тому треба кошти, щоб їм відшкодувати збитки», ‒ додав він.

На думку економіста, продовження співпраці з міжнародними партнерами у наступному році під загрозою.

«Є серйозні перешкоди для цього. Насамперед вплинули скандали довкола боротьби з корупцією. Це все ускладнює співпрацю. Наприклад, ніхто не надасть Україні кошти без гарантій МВФ, а зараз створився не найкращий фон для цього. Я досить стримано ставлюся до цього, до коштів, як МВФ, так ЄС. Я думаю, тут має бути корекція економічної політики – країна повинна сама заробляти кошти й підтримувати страхові фінансові фонди», ‒ пояснив Сіденко.

Нагадаємо, ЄІБ виділить Україні 640 млн євро на розвиток інфраструктури і транспорту.

Раніше у Нацбанку пояснили, чому Україна не отримає транш від МВФ до кінця року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: