«Січневий» локдаун: як бізнесу підготуватися до чергових обмежень

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Локдаун в Україні може розпочатися уже на початку наступного року – в січні. Рішення про це найближчим часом має бути повідомлене офіційно. У коментарі «Слово і діло» політолог Руслан Бортник відзначив, що за такого сценарію бізнес постраждає менше, однак підготуватися до нових обмежень можливо завчасно.

«Три тижні карантину коштує 1% ВВП – це кілька мільярдів доларів. Влада перенесла це рішення на січень, бо це буде дешевше. Очевидно, що збитки будуть, однак значно менші. Тому що робота в січні менш активна, ніж у передсвятковий період. По-друге, і вплив на пандемію буде менший і це – негативна сторона, бо люди в будь-якому разі в цей період вдома зі своїми родинами. Тому для бізнесу – негативу менше, але менше і для боротьби із коронавірусом», ‒ сказав Бортник.

Експерт вважає, якщо кількість випадків коронавірусу продовжуватиме зростати, то влада зважиться на посилення заходів і в подальшому.

«Треба зробити ключові закупівлі, вирішити справи й підготуватися до того, що у січні не буде можливості багато чого зробити. Все, що можна – треба зробити завчасно, вирішити побутові питання. Саме для цього і ухвалили, що влада повинна попереджати завчасно про карантин», ‒ сказав експерт.

Рада схвалила законопроєкти Зеленського про допомогу підприємцям під час карантинуВерховна рада прийняла пакет проєктів законів президента Володимира Зеленського про підтримку бізнесу на період карантинних обмежень. Держава виплатить одноразову матеріальну допомогу фізособам-підприємцям та найманим працівникам.

Політолог зазначив, що це рішення – компромісне, але вихід з карантину може також бути складним.

«Це рішення можна назвати політико-економічним компромісом, бо для бізнесу найгарячіша пора ‒ у грудні. Тому, якби локдаун запровадили у грудні, це була би суттєва шкода для бізнесу. Очевидно, це мало б наслідки і для громадської думки і, у результаті, вплинуло б на ставлення українців до влади», ‒ сказав Бортник.

Нагадаємо, сьогодні голова МОЗ Максим Степанов заявив, що в грудні, швидше за все, локдаун запроваджувати не будуть.

Карантин можуть посилити на початку січня на три тижні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: