Посилення карантину: експерт пояснив, як запобігти конфлікту між урядом та місцевою владою

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

Запровадження повного локдауну в Україні залежить від кількості заповнених місць у лікарнях. Водночас у РНБО заявили, що карантин в Україні посилять у будь-якому разі. У коментарі «Слово і діло» політичний експерт Олександр Солонтай висловив думку, що питання напруженості між регіонами та центром щодо посилення обмежувальних заходів вирішить прозоре формування бюджетних видатків з урахуванням механізмів компенсацій.

«Опір місцевої влади буде. Він на словах вже розпочався, але посилюватиметься, якщо не будуть вирішені три питання. Перше – бюджет на наступний рік має бути зрозумілий, бо стоїть питання, за чий рахунок локдаун. Друге – у разі надання пільг бізнесу та підприємцям, що буде із механізмами компенсацій, бо це все наповнює місцевий бюджет. Тобто місцеві громади не проти, що бізнес не проти, якщо він не працює, не платить податків, йде на локдаун, якщо є зрозумілі механізми компенсації. І третє питання – це адекватні дії з боку системи охорони здоров’я», ‒ сказав Солонтай.

Коронавірус в Україні: Кіровоградська область отримає найменше нових апаратів ШВЛНайбільше нових апаратів ШВЛ, закуплених коштом Фонду боротьби з COVID-19, поїдуть до Києва, Харківської та Дніпропетровської областей.

Солонтай додав, що механізми компенсацій має забезпечити саме уряд.

«За таких умов можна поставити в рамки місцевих керівників. Народ не буде їх захищати якщо ці питання уряд вирішить. Якщо проблеми лишаться, а потім Київ починає на місцеву владу тиснути, то місцеве самоврядування об’єднається з громадою, бізнесом, волонтерами тощо проти центральної влади», ‒ пояснив експерт.

Політолог вважає, що у бюджеті-2021 треба скоротити видатки.

«У нас реальний бюджет розбігається із декларованим, бо реальних грошей менше. Для початку треба зрозуміти, у кого який фінансовий ресурс», ‒ сказав Солонтай.

Нагадаємо, за минулу добу в Україні діагностували 14 496 нових випадків коронавірусу, а одужали 15 372 людини.

Також відомо, що МОЗ завершує розроблення стратегії вакцинації від коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: