В ООН назвали кількість біженців із Нагірного Карабаху

Читать на русском
Понад 600 тисяч етнічних азербайджанців були змушені покинути Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів Азербайджану.
Фото - «Слово і діло».

Понад 600 тисяч етнічних азербайджанців були змушені покинути Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів Азербайджану після угоди про припинення вогню, підписаної між воюючими сторонами в 1994 році.

Згідно з даними УВКБ ООН до 1994 року прилеглі до Нагірного Карабаху райони переважно населяли етнічні азербайджанці, а в самому Нагірному Карабасі, згідно з переписом 1989 року, 77% становили етнічні вірмени, інфрмує Центр новин ООН.

Вірменія vs Азербайджан: місяць протистояння в Нагірному КарабасіАзербайджанські війська просунулися до міста Шуша за 14 км від столиці Нагірного Карабаху Степанакерта.

Винятком був лише нагірно-карабахське місто Шуша, яке на 92% було населено етнічними азербайджанцями.

Щодо вірменського населення Нагірного Карабаху, яке виїхало до Вірменії, рятуючись від нещодавнього загострення збройного конфлікту, ймовірно мова йде про 90 тисяч осіб, переважно жінок, дітей і літніх людей. Загалом до цього у Нагірному Карабасі проживало близько 150 тисяч людей.

Згідно з даними місії ОБСЄ, що побувала на місці подій в 2010 році, міста і населені пункти семи прилеглих до Нагорного Карабаху районів майже не заселені і лежать в руїнах.

Раніше в ООН назвали число жертв конфлкту серед цивільних.

Нагадаємо, президент Азербайджану Ільхам Алієв і прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян за посередництва президента РФ Володимира Путіна підписали заяву про припинення війни в Нагірному Карабасі.

Пізніше стало відомо, що, згідно з умовами підписаного документа, вірменська армія повинна покинути Нагорний Карабах до кінця листопада.

Історія Карабахського конфлікту: від радянських часів до наших днівЗагострення конфлікту перед розпадом СРСР, Мінська група ОБСЄ, Бішкекське перемир’я та події наших днів.

«Слово і діло» аналізувало перебіг війни( яка розпочалася 27 вересня 2020 року) у Нагірному Карабасі.

Вчора, 1 грудня, підрозділи армії Азербайджану увійшли в Лачинський район – останній з тих, які Вірменія повинна передати під контроль Баку після війни в Нагірному Карабасі.

Таким чином, під контроль Азербайджану перейшли всі райони по периметру Нагірного Карабаху, який були під контролем вірменських сил з початку 1990-х, крім п'ятикілометрового так званого Лачинський коридору, що зв'язує Карабах з Арменією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: