Вірменія vs Азербайджан: місяць протистояння в Нагірному Карабасі

Читать на русском

Збройний конфлікт у Нагірному Карабасі розпочався 27 вересня 2020 року з наступу військ Азербайджану. На міжнародному рівні тричі були спроби встановити режим перемир'я і повернути сторони конфлікту до переговорного процесу, але всі вони зазнали фіаско. Азербайджан готовий зупинити війну тільки за умови, що Вірменія виведе свої війська з окупованих територій. «Слово і діло» пропонує подивитися, що сталося в Нагірному Карабасі протягом місяця протистояння двох країн.

За останніми даними, Азербайджан продовжує наступ на усіх напрямках, включаючи північно-західний. У мережі з'явилося відео з боями вже у центральній частині НКР.

Оборонні відомства Вірменії та Азербайджану з початку конфлікту регулярно повідомляли про зміну ситуації на лінії фронту, причому обидва міністерства заявляють, що контролюють стан справ.

Уже кілька днів сторони воюють за 5 кілометрів від стратегічно важливого міста Шуша, розташованого за 14 кілометрів по трасі від столиці Карабаху – Степанакерта.

Азербайджанська сторона повідомляє про визволення 4 міст, 3 селищ, 199 сіл і гірського хребта Муровдаг, а також низки стратегічних висот. На початку листопада Баку повідомив про звільнення таких сіл: Мірак, Кавдар Джебраїльського району, села Мешадісмайілли, Шафібейлі Зангіланського району, села Башарат, Гаракішілер, Гараджалли Губадлінського району.

Вірменія, своєю чергою, не підтверджує інформації супротивника про втрату семи населених пунктів останнім часом. При цьому Єреван повідомляє про те, що підрозділи армії оборони Арцаха прочісують деякі ділянки траси Шуші – Бердзор (Шуша – Лачин) в пошуках диверсійних груп супротивника. Тому дорога тимчасово закрита для цивільного населення.

Баку заявив, що внаслідок обстрілу військовими Вірменії на території Азербайджану загинули 92 людей, поранені 404 мирних жителі. Також Азербайджан опублікував інформацію про знищені внаслідок воєнних дій будинки та будівлі: 2 970 приватних будинків, 100 багатоквартирних і 502 цивільних об'єкти, що стали непридатними для життя і використання.

Єреван повідомив про загибель 46 мирних жителів і 144 осіб, які зазнали поранень. Міністр закордонних справ Вірменії Зограб Мнацаканян заявив, що в результаті конфлікту в Нагірному Карабасі близько 90 тисяч осіб стали вимушеними переселенцями.

Що стосується військових втрат, то вони не підтверджуються міжнародними організаціями. Баку заявляє, що втрати Вірменії — 5 тис. осіб, а за даними Єревану, Азербайджан втратив 7 тис. військових.

Раніше «Слово і діло» писало про історію Карабаського конфлікту, починаючи з радянського періоду до наших днів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: