Спецпредставник ЄС із питань Криму: як Брюссель та Москва відреагують на пропозицію Києва

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Україна наполягає на створенні в Європейському союзі посади спецпредставника із питань окупованого Криму, повідомив міністр закордонних справ Микола Кулеба. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Лісний пояснив, що така ініціатива ‒ продовження стратегії президента щодо Криму, і ЄС може це сприйняти серйозно.

«Певний час питання Криму та Донбасу йшли паралельно. За адміністрації Зеленського питання Криму актуалізувалося як основне, про яке не можна забувати у жодному контексті. Тим паче, позиція української влади змінилася з реактивної на проактивну, яка змушує реагувати Росію. Я розглядаю цю пропозицію як підхід Зеленського щодо стратегії стосовно півострова. Будь-яка ініціатива, яка змушує нашого ворога реагувати – важлива», ‒ сказав Лісний.

Він додав, що у ЄС можуть розглянути таку ідею, якщо вона буде обґрунтована з точки зору міжнародного права.

Україна запропонувала створити в ЄС посаду спецпредставника щодо КримуУ Києві вважають Євросоюз хорошим партнером. Про це в інтерв'ю Anadolu заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Що більше ми зайдемо на поле Росії, то сильніше нам вдасться розхитати позиції ворога і за певних умов – це реалістично. Якщо у Брюсселі поважають міжнародне право, тут проблем не має бути. Я думаю, що така ідея може обговорюватися продуктивно, якщо не буде задіяне російське лобі», ‒ сказав експерт.

Нагадаємо, голова МЗС Микола Кулеба заявив, що Російська Федерація рано чи пізно повністю залишить окупований нею Кримський півострів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: