Підтримка бізнесу під час карантину: що запропонував Зеленський

Читать на русском

Володимир Зеленський подав до Верховної ради пакет законопроєктів щодо підтримки бізнесу на час карантину. Народні депутати сьогодні, 1 грудня, внесли усі три ініціативи до порядку денного і скоротили термін подачі альтернативних. Таким чином, Рада сподівається ухвалити президентські законопроєкти уже цього тижня. «Слово і діло» розібралося, як Зеленський пропонує допомогти підприємцям.

Володимир Зеленський запропонував одноразові виплати для підприємців і податкові пільги на час карантину.
Підтримка бізнесу під час карантинуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Законопроєкт №4429 про соціальну підтримку застрахованих осіб і суб'єктів господарювання на період карантину. Він передбачає одноразову матеріальну допомогу від держави, ті самі 8 тисяч гривень, які анонсував Зеленський. Отримати гроші зможуть фізичні особи-підприємці (які на момент набуття чинності закону вимушено скоротили співробітників), а також наймані працівники після втрати частини зарплати.

Також передбачена одноразова компенсація витрат суб'єкта господарювання на сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. На допомогу можуть розраховувати підприємці, якщо станом на 31 жовтня їхній основний вид діяльності потрапив під карантинні заходи.

У законопроєкті прописана допомога бізнесу, який винаймає державне або комунальне майно, і термін оренди закінчується під час дії карантину. Якщо діяльність суб'єкта господарювання була заборонена або обмежена через протиепідемічні заходи, то термін оренди продовжать на період карантину та на місяць після його закінчення.

Крім того, президент запропонував для закладів громадського харчування не припиняти ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем, термін якої сплив під час карантину.

Законопроєкт №4430 про внесення змін до Податкового кодексу. У цьому документі Зеленський рекомендує списати борг платникам податків без заяви з їхнього боку, якщо сума не перевищує 3 тисяч 60 гривень.

Платникам податків-фізособам, податковий борг яких не більш як 6,8 тисячі гривень, запропонують відтермінувати його сплату до кінця 2021 року.

Для платників єдиного податку першої групи передбачено звільнення від сплати з 1 грудня цього року до 31 травня 2021-го. На такий же період звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску ФОП і групи платників єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування.

Законопроєкт №4431 про внесення змін до держбюджету-2020. Документ передбачає використання коштів Фонду боротьби з коронавірусом на одноразову допомогу бізнесу.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про те, як українські політики обіцяли захистити бізнес під час карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: