Тотальний карантин: чи варто зупиняти роботу громадського транспорту

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що у разі тотального локдауну потрібно визначити чіткі правила і запровадити суворий контроль за дотриманням обмежень. Водночас, вважає столичний голова, громадський транспорт зупиняти не варто. У коментарі «Слово і діло» політолог Тарас Загородній відзначив, що транспортне питання на цьому етапі боротьби з епідемією є другорядним ‒ навантаження на медичну систему залишається надмірним.

Політолог пояснив, що робота транспорту можлива в умах беззаперечного дотримання санітарних обмежень громадянами – від носіння масок до соціальної дистанції, однак цього немає.

«Чи варто зупиняти транспорт – це не матиме реального значення, доки не вирішено головних питань. Єдине, якщо транспорт буде перекритий саме на святковий період – це роздратує людей. Транспорт можна не зупиняти, якщо люди дотримуються елементарних застережень. У наших реаліях, як ми себе поводимо, теоретично треба закривати все, тільки у нас немає на це грошей», – сказав Загородній.

У Кабміні заговорили про «інтелектуальний локдаун» – АрахаміяВ Україні можуть запровадити інтелектуальний локдаун. Зараз такий варіант вивчають в Кабміні. При цьому сама ймовірність локдауну становить 90 відсотків, заявив Давид Арахамія.

Експерт додав, що ефективність обмежувальних заходів передусім залежить від того, наскільки громадяни їх виконують.

«У будь-якому разі, локдаун сам по собі не працює, якщо до проблеми не підходити комплексно. Тобто варто подумати не про транспорт, а як готувати ліжка у лікарнях. Як готувати медиків, щоби вони змогли прийняти велику кількість людей, бо майже 30 тисяч працівників за останній час звільнилися. Умовно кажучи, якщо навіть 10% хворіє, то жодна медична система цього не витримає», – додав він.

Нагадаємо, очільник Кабміну Денис Шмигаль не виключив запровадження локдауну на Новий рік.

При цьому в МОЗ пообіцяли, що українців про локдаун попередять за 7-10 днів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: