Робота за кордоном: як зміняться міграційні процеси після епідемії COVID-19

Читать на русском
Олег Голубенкополітичний експерт

Четвертий рік поспіль громадяни України отримують найбільше посвідок на проживання в ЄС. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Голубенко відзначив, що після епідемії коронавірусу збільшиться попит на робочу силу в ЄС, тому є підстави очікувати нової хвилі міграції.

«Це залежить від того, як розвиватиметься економіка України. Поки що жодного буму в нас не очікується, тому я думаю, що відтік людей буде лише збільшуватися. Так само після локдауну зросте попит на робочу силу у країнах ЄС. Відповідно, цей попит створюватиме пропозицію. Звісно, більша заробітна плата, кращі умови праці будуть підштовхувати людей виїжджати й стимулювати процеси міграції», ‒ сказав Голубенко.

Політолог додав, що напрямки, куди виїжджатимуть українці, можуть змінитися.

Трудова міграція: скільки українців залишає країнуСоціологи з'ясували ставлення жителів України до трудової міграції. Працювати за межами України хочуть 12 відсотків жителів країни.

« Тут відіграють певну роль і політичні процеси, «брекзит», наприклад. Від цього залежить, який буде новий трудовий режим, які будуть умови. Це пов’язане, бо, наприклад, українці заміщали робочу силу в Польщі, поки громадяни Польщі виїжджали працювати у Велику Британію. Відповідно, ці чинники також вплинуть», ‒ сказав експерт.

За його словами, попит на робочу силу з України може зрости в Німеччині та Франції.

«Не виключено, що великі гравці – Франція, Німеччина, та ж сама Велика Британія будуть спрощувати умови й створювати додаткові можливості для трудової міграції. Тут треба також оцінювати рішення конкретних урядів, бо, зрештою, буде боротьба за людський ресурс», ‒ пояснив він.

Нагадаємо, в червні Рада ухвалила за основу законопроєкт про захист прав заробітчан.

Раніше «Слово і діло» аналізувало тенденції трудової міграції після карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: