Два роки режиму «закритого неба» з РФ: яких змін зазнала міграція між країнами

Читать на русском

25 жовтня виповнилося рівно два роки з моменту набуття чинності рішення Державної авіаційної служби України про заборону прямого повітряного сполучення з Російською Федерацією. На той момент з України здійснювалося 57 авіарейсів до російських міст (без урахування чартерів). Разом з тим, не можна сказати, що громадяни обох держав перестали відвідувати державу-сусідку. Так, якщо у 2014 році до РФ офіційно в’їхали 4,7 млн громадян України, а до України – 2,4 млн громадян Росії, то у 2016-му ці показники були вже такі: з України до РФ в’їхали трохи більше, ніж 3,9 млн громадян, з Росії до України – 1,5 млн.

При цьому, в обох випадках, що у 2014 році, що в 2016-му, левова частка візитів припадала на приватні поїздки. Три роки тому до Росії в особистих справах виїжджали 4,6 млн українців, у 2016-му – 3,9 млн. З Росії до України в 2014-му приватні поїздки здійснили 1,8 млн людей, минулоріч – уже 1,4 млн.

Ще у 2014-му серед громадян України були популярні туристичні поїздки до РФ (мету поїздки «організований туризм» зазначили в анкетах на кордоні 31,2 тис. громадян). Однак у зв’язку з подіями на сході та півдні України, а також численними ув’язненнями українців на території РФ, охочих насолодитися культурними та природними багатствами держави-агресора відчутно поменшало. У 2016 році Росію з цією метою відвідали всього 172 громадянина України. Росіяни ж поки що не надто бояться їздити до України у відпустку. Принаймні про це говорять цифри: якщо у 2014-му з туристичною метою до нашої країни в’їхали 51,6 тис. громадян РФ, то у 2016-му їхня кількість зменшилась ненабагато – до 44,5 тис.

Також відомо, що з Росії до України у 2014 році офіційно мігрувала 791 людина, у 2016-му – 558. Даними про зворотню міграцію аналітики «Слова і Діла» не володіють.

Попит на сполучення між двома державами не міг не відобразитися на пропозиції. Після закриття авіаційних рейсів між Україною та Росією, з’явилися альтернативні шляхи. Наприклад, із пересадкою в Білорусі. За два роки кількість рейсів із України до Білорусі зросла із 2 до 12. Так само побільшало з України рейсів до Грузії, чиї аеропорти теж поступово набувають якості важливих пересадкових вузлів – із 6 до 12. З 4 до 7 збільшилася кількість рейсів до Латвії, з 2 до 4 – до Литви. А от до Казахстану й Азербайджану рейсів стало менше, а до Узбекистану й Туркменістану перельотів з України тепер узагалі немає, хоча у 2015-му цих країн можна було дістатися прямими рейсами.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» опублікувало інфографіку про найбільші країни-економічні партнери Україні у Європі та Азії, і Росію виявилась абсолютним лідером у плані зовнішніх економічних відносин України. Також портал показав структуру імпорту й експорту між двома країнами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: