Трудова міграція: скільки українців залишає країну

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Завдяки співпраці з Research & Branding Group можемо отримувати соціологічні дослідження на теми, які найчастіше стають головними в медіа. Цього разу Національна рада економічного розвитку звернулася щодо дослідження теми трудової міграції. Ми її знаємо лише за тим, скільки грошей українці перераховують із-за кордону через банки, на цьому наші знання закінчуються.

Про це на своїй сторінці в Facebook засновник і директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

За його словами, держава навіть не знає, скільки наших громадян залишило країну назавжди, а яка кількість працює, періодично повертаючись до України. 3% українців планують працювати за кордоном і не бажають повертатися назад. А 9% наших громадян хочуть виїхати на роботу й повернутися додому.

«Якщо взяти розрахункову кількість громадян України в 42,4 мільйона, то 1,3 мільйона людей хочуть залишити країну в пошуках кращої долі й не повертатися ніколи. Ще 3,8 мільйона розглядають трудову міграцію як спосіб заробити», – зазначив Дорошенко.

З яких країн надсилають грошові перекази в УкраїнуУ 2018 році зі всіх країн світу збільшився обсяг приватних грошових переказів для українців. Тільки з РФ потік грошей скоротився.

Загалом 5,1 млн українців хочуть виїхати за кордон на заробітки. 80,2% опитаних за будь-яких умов не бажають виїжджати працювати за кордон, а 7,8% – не можуть дати точної відповіді, додав він.

При цьому лише 8,8% тих, хто має бажання стати трудовим мігрантом, готові працювати винятково за власною спеціальністю. Усі інші відповіли, що готові працювати на будь-якій роботі або це залежить від обставин чи вони не мають думки з цього приводу, уточнив експерт.

«17,3% опитаних відповіли, що вони не були за кордоном протягом останнього року, а це 7,5 мільйонів громадян», – підкреслив він.

8,5% відповіли, що вони вже колись працювали за кордоном, це становить не менш ніж 3,6 млн українців. Відпочивали за кордоном 15,3% громадян, тобто щонайменше 6,5 млн осіб. До родичів або друзів із країни виїжджали 9,2% людей, або 3,9 млн. 4% бували поза Україною у відрядженнях, а це 1,7 млн.

«Але більшість громадян нашої країни ніколи не були за кордоном, а саме 51,6%. 15,6% не змогли відповісти на це запитання», – звернув увагу економіст.

З цього опитування можна зробити кілька висновків. По-перше, потенціал трудової міграції з країни є в кількості 5 млн осіб. По-друге, дані лише приблизні, оскільки після перепису населення України може статися, що станом на 2019 рік чисельність населення становить не 42,4 млн осіб, а 36 млн, акцентував він.

«Тоді потенціал трудової міграції становить 4,3 мільйона громадян, які розвиватимуть інші країни, залишаючи наших пенсіонерів наодинці. По-третє, переважна більшість хоче жити у своїй країні за будь-яких умов. Поза увагою дослідження залишилося питання віку тих, хто хоче мігрувати з країни», – пояснив фахівець.

На його думку, воно показало б, що переважна частка тих, хто хоче працювати за кордоном, це люди від 18 до 30 років, які вірять у себе, але не зовсім – у державу. Саме така ситуація спостерігалася в країнах Східної Європи.

«По-четверте, трудові мігранти є потенційною рушійною силою країни, в тому числі реформ, якщо вони повертатимуться в Україну», – наголосив він.

«У будь-якому процесі можна шукати негатив, а можна бачити в ньому й позитив. Хоча лише на майбутнє», – резюмував Олексій Дорошенко.

Опитування проводилося R&B Group травня в 24 областях і Києві серед 2001 респондента. Похибка становить 2,4%.

Детальніше про трудових мігрантів – у матеріалі «Трудові мігранти – не проблема, а найбільший актив України».

З яких країн надсилають грошові перекази в Україну – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: