Бюджету-2021 не вистачить на вакцинацію та лікування від COVID – НСЗУ

Читать на русском
Закладених в державному бюджеті-2021 коштів недостатньо для вакцинації та лікування українців від коронавірусу. Також брак коштів відчуватимуть інші важливі напрямки охорони здоров’я.

Закладених в державному бюджеті-2021 коштів недостатньо для вакцинації та лікування українців від коронавірусу. Також брак коштів відчуватимуть інші важливі напрямки охорони здоров’я.

Про це повідомили на офіційній сторінці Національної служби здоров'я України у Facebook.

На наступний рік в бюджет закладається 123 млрд гривень на Програму медичних гарантій. Однак при такому фінансуванні не вистачить коштів на ряд напрямків.

Зокрема, в цьому бюджеті на лікування пацієнтів з COVID-19 на весь рік передбачено лише 14,5 млрд гривень. З урахуванням динаміки захворюваності, вже в II кварталі 2021 року доведеться в 10 разів скоротити витрати на лікування.

Крім того, в бюджеті недостатньо коштів для фінансування первинної ланки медичної допомоги та вакцинації від COVID-19.

«Це питання національної безпеки. Уряди США, Німеччини та ще багатьох країн вже готуються до масштабного проекту вакцинації. І з боку України буде відповідальним і виваженим кроком – виділити на це кошти і забезпечити громадян захистом від хвороби», – йдеться в заяві.

Крім того, бюджет 123 млрд гривень не дозволить ввести доплати медикам за досягнення індикаторів якості. Також доведеться знизити кількість послуг по ранній діагностиці раку, які держава оплатить пацієнтам.

Нагадаємо, у проєкті держбюджету на наступний рік не врахували запит МОЗ на підвищення заробітної плати медикам. У відомстві пропонували закласти в бюджеті зарплату лікаря на рівні 23 тисяч гривень, медсестри - 17 тисяч, молодшого медперсоналу - 12 тисяч гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: