Захист від коронавірусу: які розроблені вакцини і чим вони відрізняються

Читать на русском

Найближчим часом деякі країни можуть розпочати масове щеплення населення від коронавірусу. Європейський союз і США розраховують узятися за процес наприкінці грудня або на початку 2021 року після реєстрації вакцин і початку їхнього широкомасштабного виробництва. Україна поки що може сподіватися лише на кілька мільйонів доз від COVAX у першій половині наступного року. «Слово і діло» розібралося, які вакцини від COVID-19 на сьогодні є найефективнішими і чим вони відрізняються.

Поки що найбільш результативною залишається вакцина, яку розробили компанії BioNTech і Pfizer (США і Німеччина). Під час фінальної стадії випробування її ефективність оцінили в 95%, незалежно від віку і статі вакцинованих. У дослідженнях взяли участь близько 44 тисяч осіб.

Вакцина компанії Pfizer – це РНК-вакцина. В організм людини вводиться фрагмент генетичного коду коронавірусу, який під час зіткнення із вірусом викликає імунну відповідь і захищає людину від зараження. Потрібно ввести дві дози з інтервалом у три тижні. За 28 днів після щеплення вакцина зможе захистити від вірусу.

Вакцина, яку розробила американська компанія Moderna, має 94,1% ефективності, при тяжких випадках захворювання – 100%. У випробуваннях брали участь більше 30 тисяч волонтерів. Діє вакцина Moderna як і препарат компанії Pfizer, також потрібно дві дози, які почнуть захищати людину через 28 днів.

Компанія Moderna сьогодні заявила, що подасть вакцину на затвердження для використання в США та Євросоюзі. Одна доза може коштувати 25-37 доларів. Pfizer та BioNTech подали заявку на використання їхньої розробки в США 21 листопада. Коштувати вона може 19,5 доларів за дозу.

Вакцина, яку розробили у Великій Британії компанія AstraZeneca і Оксфордський університет, поки що показує 70% ефективності. У випробуваннях взяли участь близько 23 тисяч добровольців. Вакцина використовує віральний вектор, вона створена на базі геному коронавірусу. Після щеплення в організмі людини формується спеціальний білок, який допомагає імунній системі розпізнати коронавірус.

У вакцини цих розробників є безперечна перевага – ціна. Одна доза коштуватиме лише близько 3 доларів. Також вакцини компаній AstraZeneca і Moderna можуть зберігатися і транспортуватися за температури від 2 до 8 градусів Цельсія протягом не менш як шість місяців. Водночас препарат Pfizer вимагає зберігання за температури не вище мінус 70 градусів, а після розморожування її потрібно використати протягом п'яти днів.

Раніше «Слово і діло» розібралося, скільки доз і якої вакцини планують закуповувати країни.

Також ми писали, які карантинні обмеження зараз діють в інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: