Карантин через коронавірус: в яких країнах обмеження жорсткіші ніж в Україні

Читать на русском
Жорсткий карантин уже зараз діє в Німеччині, Франції, Британії. У Грузії від 28 листопада запроваджують локдаун.
wilx.com

Україна, схоже, не уникне нового локдауну, питання тільки у тому, коли і на скільки його запровадять. Найбільш вірогідним здається посилення карантину на новорічні свята. Із таким закликом уже виступив міністр культури Олександр Ткаченко: на його думку, краще відмовитися від масових заходів і зустріти свята в режимі онлайн. Згодом Денис Шмигаль підтвердив, що Кабмін готує план реагування у разі погіршення епідеміологічної ситуації наприкінці грудня. А сьогодні голова МВС Арсен Аваков закликав не баритися і терміново оголосити локдаун на три-чотири тижні.

Поки що в Україні до 30 листопада діє карантин «вихідного дня». Його ефективність влада має оцінити за тиждень-два. Можливо, що тоді і буде прийматися рішення щодо локдауну.

Водночас поки Україна готується до можливого посилення карантину, в інших країнах цей етап пройшли і планують на різдвяні свята, навпаки, пом'якшити заборони. «Слово і діло» розібралося, які карантинні обмеження зараз діють в інших країнах і як вони планують святкувати Різдво і Новий рік.

Швеція

Усі пам'ятають «шведський шлях» з подолання коронавірусу цієї весни: коли всі країни оголосили локдаун, Швеція тільки оголосила деякі обмеження.

Зараз у країні 230,5 тисяч інфікованих коронавірусом і, за словами прем'єр-міністра Стефана Левена, ситуація дуже серйозна. При цьому в Швеції немає обов'язкового маскового режиму і локдаун вводити влада, як і раніше, не збирається. Поки в країні діють такі обмеження:

  • вимагають уникати вечірок, весіль, похоронів й інших масових заходів;

  • рекомендують не перебувати у закритих приміщеннях із великою кількістю людей всередині;

  • роботодавцям рекомендували максимально перевести співробітників на віддалену роботу;

  • відвідувачів за столом у закладі громадського харчування не повинно бути більше 8;

  • у деяких регіонах заборонена робота музеїв, спортзалів і басейнів;

  • до кінця лютого заборонений продаж алкоголю після 22 години.

Німеччина

У Німеччині налічується 985,6 тисяч хворих на коронавірус. Наприкінці жовтня влада запровадила жорсткий карантин, який продовжили до 20 грудня. У канцлерки Ангели Меркель не виключають, що обмеження діятимуть до кінця березня.

Зараз у країні закриті розважальні заклади, спортзали, установи культури, бари і ресторани, але відкриті магазини і школи. Крім того, не можна збиратися більше 10 осіб, з 1 грудня заборона буде посилена – максимум 5 осіб.

Проте, влада не має наміру псувати Різдво своїм громадянам і передбачила на кінець року деякі послаблення: дозволять збиратися до 10 осіб, збільшать пропускну здатність державної залізниці (щоб продавати менше місць у потязі). Однак феєрверки на свята будуть заборонені, щоби не було скупчення людей.

Грузія

Майже 119 тисяч хворих на COVID-19 в Грузії. На цьому тлі прем'єр-міністр Георгій Гахар сьогодні оголосив про нові обмеження.

З 28 листопада по 31 січня у країні діятиме частковий локдаун:

  • обмежать роботу фітнес-центрів, проведення культурних і розважальних заходів можна лише в онлайні;

  • заклади громадського харчування працюватимуть тільки «на винос»;

  • обмежать регулярне міжміське сполучення;

  • обмежать пересування пішоходів і автомобілів з 21 години до 5 ранку. Виняток – 31 грудня і 6 січня.

У великих містах – Тбілісі, Телаві, Батумі, Кутаїсі, Руставі, Горі, Поті та Зугдіді – не буде працювати муніципальний транспорт, заклади освіти перейдуть на дистанційний режим.

Однак влада не забула про прийдешні свята: з 24 грудня по 2 січня працюватимуть торговельні центри, міський та міжміський транспорт. Потім від 3 по 15 січня повернуть частковий локдаун, а з 16 по 31 січня буде карантин «вихідного дня».

Франція

У Франції кількість хворих на коронавірус сягнула більш як 2 мільйони. З 28 жовтня в країні діяв суворий карантин – було зачинене усе, крім шкіл і підприємств, на вулицю можна було виходити тільки по роботі або до лікаря (для цього потрібно було заповнити спеціальну форму).

Учора президент Франції Еммануель Макрон оголосив про пом'якшення карантину, яке відбуватиметься у три етапи, перший стартує вже від 28 листопада. Громадяни зможуть займатися спортом на вулиці, відходити від будинку на 20 кілометрів. Також відкриють магазині з іншими товарами, крім продуктів.

На другому етапі, з 15 грудня, відкриють театри і кінотеатри, але комендантська година все ще буде діяти. На третьому, з 20 січня, відкриють ресторани, спортзали і відновлять навчання у школах. Послаблення будуть можливі тільки за сприятливої епідеміологічної ситуації. Якщо вона налагодиться раніше, то перед Різдвом влада дозволить відкрити ресторани.

Велика Британія

У Британії понад 1,5 мільйона інфікованих і з початку місяця у країні локдаун: закрилися ресторани, паби, непродовольчі магазини. Громадянам дозволено залишати будинок тільки з поважних причин, школи і університети працюють.

З 2 грудня в країні планують повернутися до трирівневої системи обмежень, це як епідеміологічне зонування в Україні: для різних зон ризику будуть різні за суворістю обмеження. При цьому влада погодилася запровадити деякі послаблення на свята: на п'ять днів дозволять вільне переміщення по країні, в будинках і релігійних установах можна буде збиратися групами.

Польща

У Польщі поки що повний локдаун не планують, але статистика захворюваності там теж не тішить – більше 941 тисячі інфікованих.

З 7 листопада в країні діють суворіші обмеження:

  • закрили установи культури;

  • обмежили роботу торговельних центрів;

  • школи перевели на дистанційне навчання.

Туреччина

Туреччина, де від початку пандемії зафіксували майже 468 тисяч випадків захворювання, останнім часом пережила вже кілька етапів посилення карантину.

З 18 листопада в країні закриті школи, а у вихідні дні діятиме комендантська година – виходити на вулицю можна буде з 10 до 22 години. В цей час зможуть працювати торговельні центри, ринки, перукарні, але ресторанам дозволено обслуговувати тільки «на винос». Крім того, до кінця року в Туреччині закриті кінотеатри.

Також у країні діє обов'язковий масковий режим – у транспорті, закритих приміщеннях і навіть на вулицях.

Австрія

В Австрії на даний момент кількість хворих на коронавірус становить більше 260,5 тисяч. З 3 до 30 листопада в країні діє жорсткий карантин.

По всій території введено комендантську годину (з 20 години вечора до 6 ранку), але з певними винятками. Також заборонені культурні та спортивні заходи, ресторани можуть працювати тільки «на винос», старша школа і університети перейшли на дистанційне навчання. Крім того, в країні не буде традиційних ярмарків на Різдво.

Іспанія

В Іспанії коронавірусом заразилися більше 1,6 мільйона громадян. Нещодавно влада продовжила загальнонаціональний карантин до 9 травня наступного року. Він передбачає комендантську годину з 23 години до 6 ранку, обмеження на соціальні контакти, можливе обмеження пересування.

Крім того, в деяких регіонах через спалахи захворюваності були закриті ресторани, розважальні установи і спортзали. З 23 листопада в Барселоні почали знімати ці обмеження: запрацювали заклади громадського харчування, кінотеатри, театри, концертні зали і спортивні об'єкти. Але за умови заповнення тільки наполовину. Це один із чотирьох етапів ослаблення карантину в регіоні.

Нагадаємо, раніше ми писали, в яких країнах діє карантин «вихідного дня».

Також «Слово і діло» вивчило, який середній розмір штрафів за відсутність маски у різних країнах світу.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: