Білоруські санкції проти Києва: скільки триватиме загострення у відносинах

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Білорусь підготувала список санкцій щодо низки офіційних осіб України. У відповідь на долучення Києва до західних обмежувальних кроків щодо Мінська. У коментарі «Слово і діло» політолог-міжнародник Ігар Тишкевич відзначив, що загострення відносин триватиме приблизно два місяці, і за цей час Олександр Лукашенко спробує домовитися із Заходом щодо конституційної реформи.

«Станом на зараз – це загострення й деяким політикам може бути заборонений в’їзд на територію Білорусі. І якщо дивитися саме на продовження конфлікту, то така розмова на підвищених тонах триватиме ще місяців зо два. Тому що в найближчий час Лукашенко спробує послабити протестну активність й просувати на зовнішньому полі питання змін до Конституції. У такому форматі низка європейських держав будуть посередниками між Лукашенком й іншими країнами ЄС. Я не виключаю, що й українське МЗС буде відігравати таку роль. Якщо цього не станеться, то політичні відносини залишатимуться напруженими», — сказав Тишкевич.

В українському МЗС відреагували на ноту протесту від БілорусіВиклик посла України Ігоря Кизими до МЗС Білорусі та вручення йому ноти протесту є безпідставним. Про це заявили в МЗС України.

Він додав, що за два місяці Лукашенко спробує представити конституційну реформу як компроміс із протестувальниками. У цей час жорстка риторика щодо України буде зберігатися.

«Уже двічі Лукашенку вдавалось домовитися із Україною: у 2008 та у 2015 роках. Перший раз саме Україна була одним із посередників, зараз, швидше за все, це також буде можливо. Україна, зважаючи на політику МЗС робить все, щоб уникнути такої ролі», — пояснив політолог.

Раніше Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь зацікавлена у неконфліктній співпраці з іншими країнами. Він виключає політичний тиск.

Водночас білоруська влада підготувала список санкцій і проти ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: