В українському МЗС відреагували на ноту протесту від Білорусі

Читать на русском
Виклик посла України Ігоря Кизими до МЗС Білорусі та вручення йому ноти протесту є безпідставним. Про це заявили в МЗС України.
фото з відкритих джерел

МЗС вважає безпідставним виклик посла України Ігоря Кизими до МЗС Білорусі та вручення йому ноти протесту у зв'язку з акціями біля білоруських диппредставництв в Україні.

Про це повідомили в пресслужбі МЗС України в четвер, 26 листопада, в коментарі «Укрінформ».

Київ приєднався до санкцій проти Мінська: як зміниться життя українців у БілорусіКатегоричне рішення Києва щодо режиму Лукашенка може створити небезпеку для українців, які мешкають на території Білорусі, вважає експерт.

«МЗС України прийняв до уваги вручення послу України в Білорусі ноти протесту МЗС Білорусі. Вважаємо реакцію білоруської сторони надмірно емоційною та в цілому безпідставною», - заявили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС нагадали, що для України як європейської демократичної держави свобода слова і свобода зібрань мають фундаментальне значення, тому ніяких підстав для обмеження права на мирний протест в цій ситуації не існує.

Крім того, правоохоронні органи України вживають належних заходів, щоб на постійній основі, а особливо під час акцій протестів, гарантувати безпеку як учасників акцій, так і посольства Білорусі і його працівників, додали в МЗС.

У цьому контексті в МЗС зазначили, що Україна чітко дотримується положень Віденської конвенції про дипломатичні відносини 1961 року і гарантує безпеку іноземних дипломатичних місій на своїй території.

«Очікуємо, що білоруська сторона також з належною відповідальністю буде ставитися до своїх міжнародних зобов'язань і не допускати порушень дипломатичного імунітету на прикладі безпідставних оглядів дипломатичного автомобіля посла України в Білорусі при перетині українсько-білоруського кордону», - зауважили в МЗС.

Нагадаємо, послу України в Мінську Ігорю Кизимі 26 листопада вручили ноту протесту. Причиною МЗС Білорусі назвало серію «антибілоруських акцій» біля посольства, яке знаходиться у Києві.

Пізніше стало відомо, що Білорусь має намір ввести санкції проти українських чиновників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: