«Держава у смартфоні»: експерт розповів про три проблеми діджиталізації

Читать на русском
Сергій МиткаликВиконавчий директор ГО "Антикорупційний штаб"

У Мінцифри повідомили, що Україна піднялася на 29 позицій у рейтингу індексу електронної участі ООН, за результатами дослідження UN E-government Survey. Зокрема, на порталі сервісу «Дія» з’явився профіль виборця, а з 1 грудня 2020 року банки почнуть приймати документи для ідентифікації клієнта у цьому додатку. У коментарі «Слово і діло» експерт з антикорупційної політики Сергій Миткалик відзначив, що створення електронної системи державних послуг триватиме ще протягом 5 років, але вже зараз постає низка викликів.

«У нас є три найбільші проблеми, чому ми не можемо повністю перейти на електронну цифрову систему й відмовитися від паперових документів. По-перше, на жаль, в Україні не у кожного є смартфон. По-друге, немає єдиного цифрового підпису, крім того, дуже багато людей не знають, що це взагалі таке і якою буде захищеність даних. По-третє, це відсутність інтернету та низька якість надання державних послуг, де не можна цифровими послугами по факту скористатися», ‒ сказав Миткалик.

Експерт наголосив, що додаток «Дія» має стати простим і зрозумілим єдиним сервісом.

«Насправді оцифрування наших даних – це крок у майбутнє. У цьому плані країна рухається в правильному напрямку. Можливо, вже за кілька років зможемо мати електронні вибори. Але, звісно, що це йде дуже повільними темпами і є дуже багато підводного каміння. По-перше, навіть, коли запроваджується можливість використання ID-картки дуже багато установ у цьому відмовляє і оці всі бюрократичні перепони насправді створюють для громадянина додаткові перешкоди. Тому ці сервіси ще неповноцінні й над цим треба працювати», ‒ сказав Миткалик.

Нагадаємо, голова Кабміну Денис Шмигаль представив п'ять основних цифрових рішень, спрямованих на боротьбу з COVID-19 в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: