Цифрова країна: чи можливий електронний документообіг вже наступного року

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Україна з наступного року почне відмовлятися від паперових документів і впроваджуватиме всі державні послуги в режимі онлайн. Українці також повинні мати змогу голосувати в інтернеті, сказав президент Володимир Зеленський. У коментарі «Слово і діло» політолог Тарас Загородній зазначив, що ефективний перехід до цифрового документообігу неможливий без зрушень у боротьбі з корупцією.

«Це, звісно, можливо, але мені чомусь згадується історія, як кілька років тому на митниці зникли 3 терабайти інформації і ніхто не знає, що з нею сталося. За дивним збігом обставин, це була база даних. Тому, по-перше, не всі країни повністю переходять на електронний документообіг, тому я ставлюся до цього скептично», - сказав Загородний.

Експерт додав, що цифровий документообіг має запроваджуватися системно.

Які цифрові послуги та функції з’явилися у оновленому застосунку «Дія»Відтепер у смартфоні з’явиться актуальне місце реєстрації, довідка про статус переселенця, ІПН та свідоцтво про народження. Також можна сплачувати штрафи онлайн.

«Ми повинні розуміти, що IT-технології – це не іграшка. Це добре працює, коли є злагоджена система інституцій, коли низький рівень корупції. За таких умов це справді полегшує життя громадян. За інших обставин – це може створити додаткові проблеми», - додав експерт.

Політолог назвав повний перехід на цифровий документообіг передчасним рішенням.

«Я вважаю, що це передчасно. Питання в тому, наскільки це відповідатиме реаліям нашої країни і чи не спричинить додаткових проблем для людей. Деякі послуги можна спростити, звісно», - сказав експерт.

Нагадаємо, в держбюджеті на 2021 рік закладено збільшення витрат на Міністерство цифрової трансформації.

Також повідомлялося, що в Україні спростили роботу фізичних осіб-підприємців (законопроект №2524), проте норма про ведення паперових книг обліку залишилася.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: