Коронавірус під цифровим контролем: як QR-коди допоможуть під час карантину

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Для контролю пересування людей, інфікованих коронавірусом, в уряді мають намір застосовувати цифрові засоби. Зокрема, в публічних місцях будуть доступні QR-коди з інформацією, чи відвідувала це місце людина з COVID-19. У коментарі «Слово і діло» політолог Сергій Биков зазначив, поліція повинна бути готова до того, що шахраї почнуть використовувати нові схеми і влада має це передбачити.

«Це неідеальна технологія контролю, але це справді крок уперед. В цілому, таким чином можна контролювати, але цього замало. Жодного порушення ані особистого простору, ані персональних даних тут немає. Рано чи пізно ми прийдемо до того, що у нас і так скрізь будуть стояти камери», — сказав Биков.

Політолог зазначив, що цифровий контроль допоможе моніторити контакти людей, проте незабаром можуть з'явитися шахрайські схеми.

Цифрова країна: чи можливий електронний документообіг вже наступного рокуЕфективний перехід до цифрового документообігу неможливий без зрушень у боротьбі з корупцією, вважає експерт.

«Питання в тому, чи не скористаються цією технологією шахраї — можуть приходити незрозумілі посилання, невідомі коди, якась підозріла авторизація через банківську карту. До цього треба бути готовим», — сказав Биков.

Експерт зазначив, влада має передбачити кібервразливість людини.

«Потрібно, щоби поліція була до цього готова. Шахраї можуть скористатися ситуацією і винаходити нові способи, як обдурити українців», — додав він.

Нагадаємо, голова Кабміну Денис Шмигаль представив п'ять основних цифрових рішень, спрямованих на боротьбу з COVID-19 в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: