Міненерго просить Кабмін повернути з COVID-фонду 140 мільйонів

Читать на русском
Міненерго просить уряд повернути 140 млн грн з Фонду боротьби з COVID-19 на будівництво Новокостянтинівської шахти з видобутку урану.
kurs.com.ua

Міністерство енергетики звернулося до уряду з проханням повернути 140 млн гривень з Фонду боротьби з COVID-19 на будівництво уранової шахти в Кіровоградській області.

Про це в четвер, 3 вересня, повідомляє експертна організація State Watch, публікуючи лист Міненерго до Кабміну.

Фонд боротьби з COVID-19: на ремонт доріг витрачено в 9 разів більше, ніж на забезпечення лікареньБільше половини грошей з Фонду для боротьби з коронавірусом витратять на ремонт доріг в Україні.

Так, у своєму запиті Міненерго зазначило, що при створенні антикоронавірусного фонду були скорочені видатки за бюджетною програмою підтримки проєкту «Новокостянтинівська шахта. Розвиток виробничих потужностей» у Кіровоградській області.

Тепер міністерство хоче, щоб скорочені бюджетні витрати компенсували за рахунок грошей того ж Фонду боротьби з COVID-19.

Як відзначили в Міненерго, будівництво Новокостянтинівської шахти триває з 2010 року. А виділені напочатку на даний проєкт 140 млн грн дозволять збільшити видобуток уранової руди до 500 тис. тонн на рік, а також створити близько 200 робочих місць і принести до держбюджету 8,5 млрд грн.

Відзначимо, 2 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що інформація про надмірні витрати з антикоронавірусного фонду не відповідає дійсності, є «фейком» і на сьогодні у фонді «є майже всі кошти».

Експерти State Watch прокоментували висловлювання Зеленського.

Передусім в організації вирішили нагадати, що раніше кілька офіційних осіб Кабміну заявляли, що у Фонді боротьби з коронавірусом вже немає половини або майже всіх грошей. Зокрема, йдеться про слова міністра фінансів Сергія Марченка, а також т.в.о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

За даними State Watch, яка ретельно відстежує витрати з COVID-фонду, на сьогоднішній день з 66 млрд грн вже витрачено 19,1 млрд грн (тобто 29%). Решта 71% від загальної суми розподілені Кабміном і Радою.

«Тому висновки президента Володимира Зеленського щодо «фейків» навколо витрат з Фонду боротьби з COVID-19 є класичною підміною понять. Так, у Фонді ще залишаються 71% коштів. Однак половина з них буде витрачена не на апарати ШВЛ, не на засоби захисту для лікарів і не на закупівлю ліків для важкохворих пацієнтів, а саме на ремонти доріг, (якщо парламент не внесе зміни до розподілу коштів)», - підкреслили в State Watch.

Куди витрачають 66 млрд з Фонду боротьби з Коронавірусом: цифриСлово і Діло

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» розбиралося, як перерозподілили бюджетні кошти з утворенням антикоронавірусного фонду.

Також наші аналітики склали детальну інфографіку щодо витрат з COVID-фонду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: