Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Буславець у програмі уряду обіцяє запровадити спрощений механізм зміни постачальника на ринку природного газу для побутового споживача

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. В.о. міністра енергетики України Ольга Буславець у програмі уряду обіцяє запровадити спрощений механізм зміни постачальника на ринку природного газу для побутового споживача з вдосконаленням процедури та умов роботи постачальника «останньої надії».
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.epravda.com.ua/publications/2020/07/1/662450/
  • https://www.nerc.gov.ua/data/filearch/postanovy/2020/p_1080/p1080-d1-2020.pdf
  • https://www.nerc.gov.ua/?id=52006
  • https://www.kmu.gov.ua/news/viznacheno-postachalnika-ostannoyi-nadiyi-na-rinku-prirodnogo-gazu
  • https://www.kmu.gov.ua/news/kabinet-ministriv-prijnyav-nizku-vazhlivih-rishen-u-galuzi-energetiki
  • https://gas.ua/uk/home/news/postachalnik-ostannoyi-nadiyi-pon
  • http://www.nerc.gov.ua/?news=10394
  • http://www.nerc.gov.ua/?id=54573
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-viznachennya-tovaristva-z-obme-a917r

Результат

Уряд та НКРЕКП (1) запровадили спрощений механізм зміни постачальника на ринку природного газу для побутового споживача з (2) вдосконаленням процедури та умов роботи постачальника «останньої надії», тому обіцянці присвоєно статус «виконано».

1. Спрощення механізму зміни постачальника на ринку природного газу для побутового споживача забезпечено постановою НКРЕКП від 10.06.2020 № 1080 (див. джерела № 3-4).

Змінити постачальника природного газу можна онлайн через заявку з пакетом документів на сайті газової компанії. Змінені правила дозволяють підписати її електронним цифровим підписом (ЕЦП), BankID чи SmartID. Не потрібно йти до діючого постачальника, розривати з ним договір та отримувати довідку про відсутність заборгованості.

2. Вдосконалення процедури та умов роботи постачальника «останньої надії» забезпечено розпорядженням КМУ від 22.07.2020 № 917-р та постановою НКРЕКП від 23.09.2020 № 1752 (див. джерела № 9-10).

22 липня після проведеного конкурсного відбору уряд визнав ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» постачальником «останньої надії» на ринку природного газу строком на три роки. 23 вересня НКРЕКП внесла зміни до «Типового договору постачання природного газу постачальником «останньої надії»». Зокрема змінами передбачено:

– постачання природного газу здійснюється за ціною, оприлюдненою постачальником на своєму сайті;

– у разі порушення побутовим споживачем строків оплати за цим Договором він сплачує пеню в розмірі 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу;

– постачальник має право звернутися до оператора ГРМ/оператора ГТС з дорученням про відключення споживача від газорозподільної системи/газотранспортної системи (щодо прямих споживачів) виключно у випадку порушення споживачем строків оплати за цим договором;

– низка інших змін – див. джерело № 9.