Боротьба з COVID-19: чи вдасться розірвати ланцюжок захворюваності новими заходами

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

В Україні діє карантин «вихідного дня». Нові обмеження триватимуть близько трьох тижнів і повинні розірвати ланцюжок захворюваності. Хоча, як стверджують у МОЗ, найкращим варіантом був би повний карантин, влада розраховує таким чином зменшити кількість недужих. У коментарі «Слово і діло» політолог Сергій Биков зауважив, що карантинні обмеження на вихідних не дадуть бажаного ефекту й, зрештою, доведеться переходити до більш жорстких заходів, вважає експерт.

«Я думаю, що нам варто готуватися до тотального карантину, адже карантин «вихідного дня» навряд чи дасть видимі результати та зменшить ланцюжок поширення інфекції», — сказав Биков.

На думку експерта, нові обмежувальні заходи лише спричинять негативні економічні наслідки.

Ще два обласних центри відмовилися запроваджувати карантин «вихідного дня»Місцева влада в регіонах продовжує виступати проти запровадження в Україні карантину вихідного дня.

«Я вважаю, що такі заходи не зменшать кількості хворих. Ні до чого доброго вони не приведуть, лише завдадуть збитків малому бізнесу. Якщо вже і вдаватися до обмежень, то варто було би зважитися на тотальний локдаун на цей же термін, два-три тижні. Ми пережили локдаун протягом трьох місяців і, зрештою, економіка не зупинилася», — вважає політолог.

Биков додав, якщо не буде ефекту від нових епідеміологічних заходів, владі все одно доведеться запроваджувати тотальний карантин.

«Зараз розпочалася гостра фаза респіраторних захворювань, в тому числі і ковіду, тому саме зараз був би доречний жорсткий повний карантин. Інші заходи – вони тільки породжують економічні проблеми», — сказав Биков.

Нагадаємо, раніше Кабмін схвалив рішення про запровадження в Україні карантину «вихідного дня». Він діятиме з 00:00 суботи і до 00:00 неділі. Працюватимуть тільки продуктові магазини, аптеки, банки, АЗС та ветеринарні аптеки. Транспорт продовжить роботу, але з обмеженнями за кількістю пасажирів.

У деяких містах влада відмовилася посилювати карантинні обмеження, зокрема львівський виконком оголосив суботу та неділю робочими днями.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: