Голосування у другому турі: як позначиться на явці загострення епідемії COVID-19

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

У неділю, 15 листопада, відбудеться повторне голосування на виборах міських голів Луцька, Краматорська, Українки, Одеси, Сум, Херсона та Камʼянця-Подільського. Також цього дня у територіальних громадах з кількістю виборців до 10 тисяч у 16 регіонах обиратимуть депутатів місцевих рад. Водночас, від цих вихідних починає діяти карантин «вихідного дня». У коментарі «Слово і діло» політолог та експерт з місцевого самоврядування Олександр Солонтай зазначив, що нові обмежувальні заходи зменшать явку.

«Явка виборців буде значно меншою, ніж зазвичай. За найкращих обставин цифра досягатиме 70-90% від першого туру, а десь буде ще меншою», — сказав експерт.

Вважає, що стимулювати виборців прийти на дільниці можуть скандальні ситуації.

«Можливо, в якійсь громаді будуть пристрасті, там явка може бути вищою, але це виняток, загалом, падіння за рахунок демотивації прихильників тих кандидатів, які програли у першому турі», — відзначив Солонтай.

Повторні вибори: де в неділю обиратимуть мерівУ неділю, 15 листопада, в ряді міст відбудеться повторне голосування на місцевих виборах. Про це повідомляє пресслужба Центральної виборчої комісії в п'ятницю, 13 листопада.

Політолог додав, що чергове протистояння регіонів із центром на тлі запровадження нових обмежувальних заходів також пов’язане із голосуванням.

«Протест проти карантину однозначно пов‘язаний, але цікаво, що протестують також в тих містах, де вже вибори відбулися. Місцеві громади сильно потерпають від карантину «вихідного дня», зменшуються надходження в місцевий бюджет. Також карантин скорочує робочі місця, послаблює місцевий економічний розвиток, тому протестують і кандидати в мери, і вже обрані міські голови», — пояснив експерт.

Нагадаємо, в Україні 25 жовтня відбулися місцеві вибори. У восьми містах України жителі обрали мера в першому турі.

«Слово і діло» пропонує подивитися, хто з кандидатів продовжить боротьбу у другому турі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: