Демарш бізнесу: як Кабмін має реагувати на відмову дотримуватися карантину

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Уряд 11 листопада запровадив по всій країні карантин «вихідного дня». Жорсткі обмеження діятимуть лише в суботу та неділю. Водночас, цим рішенням невдоволені представники великого бізнесу. Так, один із магазинів-гігантів розмістив у соціальній мережі повідомлення, що графік роботи змінюватися не буде. У коментарі «Слово і діло» політолог Тарас Загородній пояснив, попри те, що нові обмеження є спірними, уряд має вплинути на бізнес, який відмовляється дотримуватися правил, бо їх почнуть ігнорувати всі. Юрист Микола Хавронюк додав, що підприємці, які не погоджуються із режимними вимогами, мають вирішувати це питання в суді.

«Учорашні заяви в соціальних мережах компанії «Епіцентр» — це знущання, звісно. Вони показали, що великий бізнес не збирається підкорятися уряду. Це означає, що малий бізнес також не буде дотримуватися нових правил», — вважає Тарас Загородній.

Політолог наголосив, якщо уряд не знайде важелів впливу на великий бізнес щодо дотримання правил, то карантин почнуть ігнорувати всі.

Степанов розповів, скільки триватиме карантин «вихідного дня»Тривалість карантину вихідного дня, до запровадження якого готуються в Україні, залежатиме від рівня поширення коронавірусної інфекції.

«Загалом, й сам карантин доволі сумнівний, й ця ідея дуже дивна. Тобто зараз, до суботи, всі ресторани переповнені, а на вихідних – різко припиняють усі працювати. Це з якою метою? Це абсолютно нефахове рішення. Весь цей час нічого не робилося, щоб забезпечити умови, щоб переконати людей користуватися масками, а тепер таким чином вони реагують», — додав він.

За його словами, попри те, що карантин «вихідного дня» видається малоефективною ідеєю, дотримуватися правил повинні всі.

«Але повинне бути вольове рішення, бо якщо є постанова уряду, то всі виконують цю постанову, хай там як», — вважає експерт.

Юрист Микола Хавронюк додав, що реакція уряду повинна бути жорсткою.

«Уряд має діяти в таких випадках жорстко. Має бути передбачена санкція, визначена законом. Великий бізнес деколи дозволяє фантастичні закиди уряду, але я вважаю, що вони не праві тому, що тим самим подають поганий приклад. Певен, що Національна поліція має адекватно на це реагувати і штрафувати тих керівників закладів, які порушують встановлені режимні правила», — сказав Хавронюк.

Вважає, що у разі незгоди підприємці мають йти до суду.

«Якщо вони не погоджуються, вони можуть це оскаржити, але рішення в таких випадках має приймати суд», — пояснив юрист.

Нагадаємо, поліція під час перевірки в Києві виявила декілька ресторанів, що працювали попри карантин.

Також виявила порушення закону з боку двох будівельних гіпермаркетів.

Раніше Степанов пояснював, чому Україна може виділити щонайбільше 52 тисячі ліжок для хворих на коронавірус.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: