Перекази в Україну: як надходження з-за кордону стимулюють економіку

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

За 9 місяців 2020 року в Україну переказали майже 8,5 мільярда доларів, що на 16% більше, ніж за аналогічний період торік. У коментарі «Слово і діло» економіст Дмитро Яблоновський відзначив, що в умовах коронавірусної кризи надходження з-за кордону стимулюють внутрішній попит та підтримують гривню.

«_ Те, що такі перекази залишаються, це позитивно, враховуючи негативні тенденції економічного розвитку не лише України, а й всього світу. Перше: надходження підтримують гривню. Ці гроші йдуть у валюті, потім вона продається, гроші перетворюються на гривню й, відповідно, це зміцнює національну валюту. По-друге, ці гроші витрачаються всередині країни і це стимулює внутрішнє споживання. Тобто, це підтримка внутрішнього виробництва через споживання_», — сказав Яблоновський.

Яблоновський відзначив, що перекази з-за кордону підтримують стан економіки.

Перекази заробітчан: хто постраждає від зменшення надходжень з-за кордонуВлада повинна створювати умови для того, що заробітчани мали змогу заробити вдома, вважає експерт.

«Міграція та ринок праці змінилися і такі перекази, здебільшого, неформальні, тому дійсно дати оцінку, чи збільшилися надходження чи зменшилися, важко, бо й оцінюють такі показники по-різному», — додав він.

Яблоновський пояснив, що в умовах економічної кризи, яка виникла внаслідок карантину, перекази з-за кордону створили нові стимули для підтримки поточної ситуації.

Нагадаємо, в НБУ пояснили, що падіння курсу гривні протягом останніх кількох місяців пов'язане із зовнішніми та внутрішніми чинниками. У НБУ запевнили, що ринок функціонує добре і не бачать катастрофи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: