Чому найбільше грошей українці переказують до РФ?

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

За даними Національного банку, приватні грошові перекази становлять понад 7% ВВП України. Трудові мігранти підживлюють нашу економіку, але водночас гроші йдуть із країни. Найбільшу кількість платежів з України за кордон переказують до Росії – 31%. У коментарі «Слово і Діло» президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло пояснив, що наразі ситуацію не змінити. Глава Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко також зазначив, що головна причина – у родинних стосунках.

Президент Центру антикризових досліджень підкреслив, що з початку військових дій багато громадян покинули територію Донбасу. За різними підрахунками, досить велика частина виїхала якраз до Росії.

«Якщо йдеться про українців, які виїхали до Росії, то потрібно розуміти, що далеко не всі знайшли нормальну роботу та адекватні умови для життя. Як правило, родичі починають підтримувати в таких ситуаціях», – пояснив Жаліло.

За його словами, якщо враховувати фактор переказів, то Україна підживлює російську економіку, але ситуацію поки не змінити.

Глава Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко підкреслив, що економічних відносин із РФ майже немає, хоча подекуди можна було б їх розширити.

«З РФ – сировина, а до Росії – продукти. Це найкращий варіант для України. Але його немає», – констатував економіст.

Глава Асоціації постачальників торговельних мереж пояснив, що зараз тільки сімейні стосунки залишаються головним фактором того, що найбільше коштів українці переказують до РФ.

Скільки грошей переказали в Україну заробітчани за останні 10 роківЩороку кількість грошей, які заробітчани переказують, привозять чи передають в Україну, зростає. Падіння кількості переказів було тільки в 2014 році.

«З одного боку, йдеться про країну-агресора, а з іншого, усе настільки змішалося. Ми бачимо, що ситуація непроста. Хтось проживає в РФ, хтось – в Італії. Люди похилого віку не хочуть повертатися до України, живуть на дві країни. Буває, що приїжджають до України на якийсь період, але в РФ прожили більшу частину життя і отримують там російську пенсію, яка більша за українську», – прокоментував Дорошенко.

За його словами, буває, що чоловіки з України можуть платити аліменти дружинам, які залишилися в Росії. Але це не має такого великого обсягу, щоб говорити про перше місце РФ у переказах. Родинні стосунки – усе-таки більш вагома причина, підсумував економіст.

«Слово і Діло» подивилося, скільки грошей перевели на батьківщину українські заробітчани за останні 10 років.

Як заробітчани змінять економіку України в 2020 році – в авторській колонці.

Раніше ми писали, з яких країн надсилають грошові перекази в Україну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: