Епідсезон 2020-2021: які штами грипу циркулюватимуть в Україні

Читать на русском

Вся увага зараз прикута до щораз більших темпів поширення коронавірусу, але не можна забувати, що настав час сезонних захворювань. У 2020-2021 роках, за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Україні циркулюватимуть чотири штами грипу. І зараз саме час пройти вакцинацію, щоби не підхопити дві інфекції одночасно. «Слово і діло» пропонує подивитися, які штами грипу очікуються в Україні і чим вони небезпечні.

У цьому епідеміологічному сезоні в Україні будуть циркулювати: Guangdong-Maonan (H1N1), Hong Kong (H3N2), Washington (B/Victoria lineage), Phuket (B/Yamagata lineage).

Перші два штами – це віруси типу А, вони більш агресивні і можуть викликати ускладнення аж до летального наслідку. З ускладнень, які не характерні для вірусів типу В – енцефаліт (запалення мозку), а також менінгоенцефаліт (запалення оболонок мозку).

Інкубаційний період для всіх чотирьох штамів однаковий – до тижня (в середньому дві доби). Клінічні симптоми теж схожі: головний біль, озноб, біль у м'язах і суглобах, біль у горлі, підвищення температури тіла до 40 градусів, кашель, нежить, втрата апетиту. При захворюванні вірусами типу А ще може бути біль в очах і світлобоязнь, а також нудота та діарея.

До групи ризику захворювання на грип входять діти до 5 років і дорослі старше 60-ти, вагітні жінки, люди з надмірною вагою і хронічними захворюваннями.

Як відрізнити грип від коронавірусу:

— симптоми грипу можуть триматися до тижня, симптоми COVID-19 – довше;

— коронавірус частіше, ніж грип, викликає втрату нюху і смаку;

— згідно зі статистикою, в разі захворювання на грип спочатку з'являється кашель, в разі захворювання на COVID – підвищується температура.

Нагадаємо, наприкінці жовтні в Україні стартувала вакцинація від грипу. До епідсезону 2020-2021 років в країну поставили 665 тисяч доз вакцини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: