Епідемія COVID-19: чи змінилося ставлення українців до вакцинації

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

З понеділка, 9 листопада, МОЗ почало розвозити перші дози вакцини від грипу. Їх пріоритетно скеровують для медичних працівників, які першими контактують з хворими на COVID-19. Водночас, у коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Цибулько відзначив, що вакцинація від грипу серед звичайних українців не користуватиметься популярністю навіть в умовах пандемії через те, що в країні не сформована культура цінності здоров’я.

«В освіченому середовищі більш-менш серйозне ставлення до вакцин. Тут проблема в тому, що в Україні за нашої бідності немає загальної культури дбайливого ставлення до здоров’я, тому і вакцинація не настільки популярна. На тлі коронавірусу, звісно, люди перестраховується», — сказав Цибулько.

Політолог відзначив, що в Україні не сформована культура дбайливого ставлення до здоров'я.

Вакцина від коронавірусу: один з виробників заявив про ефективність більш ніж на 90%Компанії Pfizer і BioNTech повідомили про понад 90 відсоткову ефективність вакцини від коронавірусу, яка завершує клінічні випробування.

«_ Я би сказав, що це масовий тренд, коли здоров’я – не цінується, й все, що для себе, для здорового способу життя також не цінується. Наприклад, у США ціла державна машина працює на розбудову системи стимулів, які спонукають людей страхуватися, займатися спортом. У нас такого немає, через це сформувалося таке ставлення не тільки до вакцинації, а до цінності здоров’я загалом_», — вважає експерт.

За словами Цибулька, пропаганда здорового способу життя на державному рівні посилила би медичну систему та в результаті зменшила би на неї витрати.

«Якщо стимулювати людину на державному рівні, через роботодавців стежити за власним здоров’ям, а для держави це не тяжко, то витрати на саму систему охорони здоров’я зменшуватимуться й вона стане ефективнішою», — додав він.

Нагадаємо, наприкінці жовтня в Україні стартувала вакцинація від грипу.

Раніше Ляшко попереджав, що в епідсезоні грипу циркулюватиме і COVID-19.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: