Мирний план для Донбасу: що запропонує ОБСЄ

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

ОБСЄ підготує єдиний план із врегулювання ситуації на Донбасі з урахуванням позицій всіх сторін. Такий документ може з'явитися до 10 листопада. У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Олещук відзначив, що мирний план ОБСЄ включатиме нові компроміси, інакше домовитися буде неможливо.

«У такій ситуації досить важко щось передбачати, що включить ОБСЄ в цей мирний план. Очевидно, що там мають бути пункти Мінських домовленостей, може бути включена так звана «формула Штайнмаєра». В принципі, я не думаю, що буде запропонований якийсь кардинально новий підхід і суперечності можуть виникнути навіть на етапі узгодження. Тому, я думаю, що навряд чи це щось змінить», — вважає Олещук.

Політолог відзначив, що рішення має бути попередньо узгоджене в рамках ТКГ.

ТКГ розгляне план України з питань Донбасу - ЄрмакВ Офісі президента сподіваються, що український план дій по припиненню війни та повернення тимчасово окупованих територій Донбасу на засіданні ТКГ розпочнеться вже наступного тижня.

«Є серйозні розбіжності, насамперед, щодо того, коли має бути переданий Україні контроль над кордоном. Ми знаємо, що план Кравчука, як раніше було представлено, передбачає демілітаризацію, повернення контролю над кордоном і проведення виборів. Наскільки я розумію, це суттєво різниться від позиції Росії, тому важко сказати, як це питання має бути узгоджене в рамках ТКГ», — сказав Олещук.

На думку експерта, мирний план не повинен виходити за рамки Мінських домовленостей.

«Якщо ОБСЄ пристане на чийсь бік, то це суттєво знизить шанси, що документ взагалі буде погоджений. В принципі, Україна і так пішла на досить значні компроміси і всі вони оформлені у Мінських домовленостях. І я думаю, що Мінські домовленості – це межа компромісів, на які Україна може піти у цьому конфлікті», — сказав Олещук.

Раніше Кравчук розповів, коли амністують учасників війни на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: