План дій щодо Донбасу: чи стане дієвим новий підхід ТКГ

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Українська делегація в Тристоронній контактній групі представила ОБСЄ та російській делегації п'ять головних пунктів «Плану дій щодо Донбасу». У коментарі «Слово і діло» політолог Андрій Горбенко відзначив, що змінити дискурс довкола розв'язання конфлікту на сході України можливо тільки за рахунок нестандартних рішень, які виходять за межі бачення Кремля.

«Я думаю, що результату не буде – із того, що я чую, то українська сторона фактично погоджується на умови росіян. Бо вибори на Донбасі повинні бути тільки після повного виведення іноземних військ та після відновлення контролю. Насправді, це схоже на розмови, які тривають дуже довго. Ця активність Офісу президента більше схожа на інформаційні кампанії, аніж на політичні кроки, тому що досі ефективності нуль, але виглядає дуже яскраво», — сказав Горбенко.

Політолог відзначив, щоби змінити ситуацію дипломатичним шляхом, треба пропонувати нестандартні рішення, які би виходили за рамки тих меж, які створила Росія.

ТКГ погодила чотири нові ділянки розведення сил на ДонбасіТристороння контактна група погодила чотири нові ділянки розведення сил на Донбасі у Донецькій та Луганській областях.

«Останній більш-менш ефективний з точки зору дипломатії крок був ще за часів попередньої Адміністрації, коли порушувалося питання миротворчої місії. Це було нестандартно і створювало якийсь рух та переводило акценти», — пояснив експерт

При цьому, експерт наголосив, що питання анексії Криму повинно постійно бути у фокусі уваги.

«Потрібно постійно говорити про Крим, бо цей увесь конфлікт розпочався для того, щоб українці забули про нього. Таким чином змінюється дискурс. Якщо ми не можемо змінити дискурс – треба мовчати, але не піддаватися на оці односторонні рухи», — вважає Горбенко.

Нагадаємо, раніше голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Україна запропонує створення вільної економічної зони на Донбасі.

Також він розповів, коли планується наступний обмін полоненими.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: