Місцеві вибори: чи відбувся реванш проросійських сил

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог

25 жовтня відбулися місцеві вибори, зокрема, українці обирали мерів міст. Офіційні результати голосування Центральна виборча комісія озвучить за кілька днів, проте перші висновки вже відомі. За попередніми оцінками, значну підтримку здобули проросійські партії на Сході та на Півдні України. У коментарі «Слово і діло» політолог Юлія Тищенко розповіла, що місцеві вибори показали — на місцях утворилися «регіональні бульбашки» через посилення еліт, але про реванш проросійських сил говорити не можна.

«Результати ОПЗЖ та проросійських сил були передбачуваними на Сході та на Півдні України. Було прогнозовано, що вони можуть взяти в обласних та міських радах більшість. Але я не вважаю, що це дуже переконливий результат. Водночас, навіть в Києві він є. Це — не тотальна перемога, і я би сказала, що на рівні великих міст все ж таки виграли регіональні проєкти», — сказала Тищенко.

Експертка відзначила, що такі тенденції пов’язані із тим, що посилилися місцеві еліти.

Місцеві вибори: підраховані результати у 10 регіонахУ 10 регіонах України дільничні виборчі комісії (ДВК) підрахували голоси на місцевих виборах.

«Зважаючи на ці регіональні бульбашки, які утворилися, варто подумати, як зшивати країну. Але, насправді, результати – дуже різні. І, мабуть, про якісь більшості говорити не можна», — відзначила вона.

Тищенко пояснила, що регіональні проєкти мали реальну підтримку людей, тому результат по всій країні неоднорідний.

У ЦВК повідомили, що явка виборців на чергових місцевих виборах в Україні 25 жовтня склала менш як 37%.

Також ми вирахували, що шість десятків нардепів балотувалися на місцевих виборах, кожен десятий – до райради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: