Вибори в окрузі №208: Ляшка обходить кандидат, який включив в програму вже виконані обіцянки

Читать на русском
Кандидат від СН Анатолій Гунько перемагає на окрузі 208. У своїй програмі він дав уже кілька виконаних до нього обіцянок.
otg.cn.ua

На довиборах до парламенту по округу №208 (Чернігівська область) за підсумками підрахунку 94,97% голосів перемагає кандидат від «Слуги народу» Анатолій Гунько. Він набрав 34,05% голосів. При цьому в своїй програмі Гунько дав кілька обіцянок, які вже виконали його однопартійці.

Про це повідомляє «Слово і діло».

Зокрема, Гунько пообіцяв запровадити обов'язкову конфіскацію майна корупціонерів, а також ввести систему грошової винагороди для громадян при виявленні корупції. Нагадаємо, що з такими обіцянками на вибори в 2019 році йшла партія «Слуга народу», і в тому ж році вони були виконані.

31 жовтня 2019-го Верховна рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за надбання таких активів». Закон ввів механізм цивільної конфіскації майна, якщо сумнівні доходи чиновника коштують більше, ніж його законні доходи, починаючи з 1 млн грн.

Довибори до Ради на Чернігівщині: ЦВК опрацювала понад 50% бюлетенівЦВК опрацювала 50,75% виборчих бюлетенів на проміжних виборах народного депутата в одномандатному виборчому окрузі №208 (Чернігівська область).

Що стосується винагороди для викривачів корупції, то Рада 17 жовтня минулого року ухвалила відповідний закон. Громадянин, який повідомив про корупційний злочин (розмір збитків повинен в 5 тисяч і більше разів перевищувати прожитковий мінімум), має право на винагороду. Розмір винагороди може скласти 10% від розміру корупційного злочину.

У Гунька в програмі є обіцянка здійснити радикальне очищення і перезавантаження прокуратури. Відповідний закон – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів щодо реформи органів прокуратури» – теж уже ухвалений.

Крім того, Гунько обіцяє ініціювати ухвалення рішення щодо встановлення витрат на оборону в розмірі не менше 5% ВВП. Однак така норма вже є в законі «Про національну безпеку», який схвалив ще парламент восьмого скликання. «Обсяг витрат на фінансування сектора безпеки і оборони повинен становити не менше 5 відсотків запланованого обсягу внутрішнього валового продукту, з яких не менше 3 відсотків – на фінансування сил оборони», – йдеться в статті 35 закону.

Аналогічне зобов'язання було в програмах кандидатів від «Слуги народу» на виборах-2019. Однак максимум, що вони і Гунько можуть зробити – виконувати закон і стежити, щоб в бюджет щорічно закладали на оборону потрібну суму.

Відзначимо, що найближчий суперник Гунька на окрузі – лідер Радикальної партії Олег Ляшко – набрав поки 31,94% голосів виборців. 26 жовтня Гунько та Ляшко по черзі віддавали один одному лідерство, але сьогодні кандидат від «Слуги народу» вирвався вперед.

Раніше «Слово і діло» вивчило програму Олега Ляшка (там всього три абзаци). Ми проаналізували, чи давав він раніше обіцянки по пунктах, зазначеним у програмі, і як їх виконував.

Нагадаємо, хто ще балотувався в Раду по округу №208, можна подивитися на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: