У Харківській та Запорізькій областях найбільше апаратів ШВЛ – дослідження

Читать на русском

В Україні, згідно з заявами МОЗ, є 4000 апаратів штучної вентиляції легень, лише 10% з яких зараз використовуються. І якщо на початку пандемії від міністра лунали обіцянки про придбання 840 апаратів, то тепер він пояснює: цьогоріч держава купує лише 200, бо потреба відпала. «Слово і діло» направило запити до всіх областей України, щоби розібратися, скільки апаратів штучної вентиляції легень є у закладах охорони здоров’я і яким коштом вони були закуплені.

Підбити кількість апаратів ШВЛ в медзакладах Україні неможливо, оскільки не всі області надали точні та вичерпні відповіді. Дві області досі не відповіли по суті запиту. Однак, уже зрозуміло, що станом на 1 жовтня 2020 року найбільше апаратів ШВЛ є в лікарнях та медзакладах Харківської області. Загальна кількість – 822 штуки, з них 106 закупили у 2020 році (до 1 жовтня). Цікаво, що 53 апарати ШВЛ придбали за бюджетні кошти і стільки ж – передали благодійники.

У Запорізькій області 617 апаратів ШВЛ. Протягом поточного року закуплено 76 апаратів, з яких 46 – за бюджетні гроші і 30 – гуманітарка.

Львівська область має 477 апаратів ШВЛ. Цього року придбали 43 штуки, з яких 25 – коштом бюджету та 18 отримали за рахунок благодійників.

У Полтавській області загалом є 434 апарати ШВЛ. У 2020 році придбано 102 штуки, з яких 59 купили за рахунок бюджету і 43 – передали на баланс лікарень меценати.

В Івано-Франківській ОДА нам повідомили, що загалом в області 202 апарати ШВЛ. Цьогоріч отримали 22 апарати, з яких 4 одиниці закуплено за бюджетні кошти, 18 отримано як благодійну допомогу.

У Житомирській області повідомили, що загалом мають в розпорядженні 279 апаратів ШВЛ. Скільки будо придбано у поточному році невідомо, роз’яснюється лише, що 257 штук купили за бюджетні кошти, а 22 – гуманітарна допомога.

У Закарпатській ОДА повідомили, що коштом обласного бюджету в рамках Програми розвитку та пiдтримки комунальних закладiв охорони здоров'я Закарпатської областi на 2020-2021 роки було закуплено 16 апаратів ШВЛ. Також, судячи з відповідей лікарень та медзакладів області, на закупівлю медобладнання витратили кошти громади кількох сіл. Окрім того, деякі лікарні Закарпаття повідомили, скільки мають апаратів, без уточнення, звідки вони взялися та як давно використовуються. Підсумовуючи цю інформацію, ми дійшли висновку, що загалом у Закарпатській області 98 апаратів ШВЛ, з яких 27 були отримані у 2020 році. Бюджетним коштом придбано 11 апаратів, 14 – гуманітарна допомога. Чиїм коштом придбали ще 2 апарати – не уточнюється.

У Дніпропетровській ОДА не повідомили загальної кількості апаратів ШВЛ, але відповіли, що протягом 2020 року придбано 82 штуки коштом бюджету.

Волинська ОДА передала наш запит до управління охорони здоров’я та департаменту фінансів облдержадміністрації. Відповіді ми досі не отримали. Одеська ОДА також передала запит до департаменту охорони здоров’я, який, у свою чергу, відправив його «запитувачу згідно з компетенцією». Відповіді досі не надійшли.

Не лише про апарати ШВЛ, а й про томографи, вакцини і тести, а також про безкоштовні медогляди, долю медичного страхування, зарплати лікарів та їхню безпеку читайте в інтерв’ю міністра охорони здоров’я Максима Степанова «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: