Степанов розповів про ситуацію із закупівлею 840 апаратів ШВЛ

Читать на русском
В Україні вистачає апаратів штучної вентиляції легенів, закуповувати обіцяні раніше 840 немає необхідності.
Слово і діло

Україна не закуповуватиме 840 апаратів штучної вентиляції легенів на кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Ситуація змінилася і гроші ЄБРР витратили іншим способом.

Про це в інтерв'ю «Слово і діло» розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Відзначимо, в квітні Степанов обіцяв, що Україна планує закупити 838 апаратів ШВЛ. У вересні міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що до кінця року «всі необхідні апарати ШВЛ» будуть закуплені.

За словами Степанова, ДП «Медичні закупівлі» придбало 200 апаратів ШВЛ. Згідно зі статистикою, наразі в країні задіяні тільки 10% апаратів.

«Апарати штучної вентиляції легенів у всіх країнах світу були дефіцитом. Країни забороняли свій експорт, тому що просто не знали, яким чином лікувати, які схеми лікування, лікарські засоби застосовувати. Зараз, звичайно, цей процес вже налагоджений, і ми вже не потребуємо в такій великій кількості апаратів штучної вентиляції легенів для пацієнтів з COVID-19. Але в той же час, в загальній стратегії відновлення нашого обладнання, якщо вже є апарат штучної вентиляції легенів, то краще, щоб він був екстреного класу. Це те, що використовують для лікування інших хворих. Тому ДП «Медичні закупівлі» уклало договори на придбання цих 200 апаратів штучної вентиляції легенів. Чекаємо поставки, вони будуть поставлені відразу в лікарню», – повідомив він.

Міністр додав, що кошти Європейського банку реконструкції та розвитку, на які планували закуповувати обладнання, витратили іншим способом.

Нагадаємо, МОЗ направить більше 30 млн доларів кредитних коштів від Світового банку на закупівлю медичного обладнання та ПЛР-тестів, а також на навчання медперсоналу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: