Коронавірус в Україні: нестача медичного кисню та як його покрити

Читать на русском

Коли щодоби в Україні фіксують понад 7,5 тисяч нових випадків захворювань на коронавірус, постає питання, чи витримає медична система країни такий безперервний потік пацієнтів. Зокрема, лікарні почали скаржитися на дефіцит медичного кисню та розхідних матеріалів для відповідної апаратури. «Слово діло» розбиралося, чи є різниця між медичним та технічним киснем і чому досі виробництво технічного кисню не переобладнали під медичний.

Існує два види кисню – технічний та медичний. Якщо перший застосовується у промислових сферах, то другий – для пацієнтів лікарень за тяжкого перебігу хвороб органів дихання, серцевої недостатності, при отруєннях, для операційного наркозу, для інших тяжкохворих пацієнтів та новонароджених немовлят, а також для компенсації нестачі кисню у повітрі, включаючи авіацію.

Медичний кисень майже вдвічі дорожчий за технічний.

Волонтерка Катерина Ножевнікова розповіла УНІАН, що для виробництва технічного кисню ліцензія не потрібна, а для виробництва медичного в Україні є тільки 16 фірм, які мають ліцензію, з них 5 мають потужності для виготовлення сировини, з якої потім всі інші виробляють кисень газоподібний, який і постачається у лікарні хворим. Технічний кисень законодавство забороняє використовувати в лікарнях.

Контроль за виробництвом, розповсюдженням та зберіганням медичного кисню здійснює окремий державний орган, підпорядкований Кабміну – Державна служба України з контролю за лікарськими засобами та наркотиками.

У 2019 році Держлікслужба анулювала ліцензію на виробництво медичного кисню у Запорізького автогенного заводу. В умовах пандемії коронавірусу, коли потреба в медичному кисні надзвичайно зростає, вже давно можна було б переорієнтувати підприємства, які виробляють технічний кисень для виготовлення медичного.

Для того, щоб більшій кількості пацієнтів вистачало кисню, у деяких лікарнях встигли зробити кисневу розводку. Але більшість «ковідних» лікарень в регіонах такого привілею не має.

«Ми перерахували 572 мільйони гривень на області згідно з їхніми замовленням. Те, що їм потрібно для збільшення безпосередньо точок для підведення кисню. 15 тисяч – це кількість ліжок з підведеним киснем або забезпечених відповідним концентратором», – повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

В умовах, коли щодня кількість тих, хто захворів коливається в межах 6-7 тис. осіб, ці додаткові 15 тис. ліжок видаються краплею в морі.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, що чи хто стоїть за гучними заявами влади про розроблення української вакцини від коронавірусу.

Також ми повідомляли, що Зеленський назвав граничне число COVID-хворих для медичної системи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: