Лікування від COVID-19: чи достатньо грошей в медицині для надання допомоги пацієнтам

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

Лікування від коронавірусу в державних лікарнях має надаватися абсолютно безкоштовно, бо його оплачує безпосередньо Національна служба здоров'я України. Однак, в коментарі «Слово і діло» голова БФ «100% життя» Дмитро Шерембей зазначив, що в умовах дефіциту фінансування охорони здоров'я безкоштовні медичні послуги залишатимуться на папері.

«Система охорони здоров'я недофінансована на 75 мільярдів гривень. Зараз формується бюджет на наступний рік, де знову чиниться спроба просто не виділити гроші на охорону здоров'я. На жаль, цей дефіцит лягає на плечі всіх людей, які приходять до лікарні», – сказав Шерембей.

На думку експерта, через брак коштів, виділених на лікарні, які, зокрема, пройшли етапи реформування, передбачені послуги лишаються «на папері» і до пацієнтів не доходять.

Коронавірус в Україні: кількість нових випадків за добу менше 5 тисячЗа минулу добу коронавірус в Україні виявили у 4766 осіб, зафіксовано 66 летальних випадків, 1112 пацієнтів одужали.

«Це пов'язано з коронавірусом зокрема. Навесні цього року був виділений спеціальний фонд на коронавірус, для зупинення епідемії. З цього фонду майже 80% витратили на дороги, і на зарплати МВС. Ні до лікарів, ні до пацієнтів ці гроші в достатньому обсязі не дійшли. Гадаю, в даному разі немає сенсу слухати звіти, що держава покриває все, бо, якщо відкрити бюджет на 2020 рік, то все це - неправда. Цифри свідчать, що не може просто держава це все покривати», – сказав він.

Шерембей наголосив, що в бюджеті на 2021 рік також закладено недостатньо коштів на медицину.

«Якщо не буде виділено 5% ВВП на медицину - всі ми будемо самі оплачувати за своє лікування від коронавірусу. Ці заходи зараз залишаються тільки на папері, а на наступний рік не вистачає в бюджеті практично 100 мільярдів гривень», – сказав він.

Нагадаємо, раніше Віктор Ляшко розповів, коли в Україні з'являться нові експрес-тести на COVID.

Також він назвав відсоток летальності від коронавірусу в нашій державі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: