Деокупація Криму: які результати може дати стратегія МЗС

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Міністерство закордонних справ України розпочинає новий етап взаємодії з міжнародними партнерами щодо Кримської платформи. Це подальші кроки з деокупації Криму. У коментарі «Слово і діло» політолог Валентин Гладких відзначив, що стратегія МЗС повинна мобілізувати міжнародний тиск на Росію.

«_Я пам’ятаю, ще на початку анексії українська держава ще намагалася якось врегулювати це питання в різних форматах, але потім 5 років воно відійшло на другий план через ситуацію на Донбасі. Це не означає, що хтось у світі визнає цю анексію, чи змириться, чи якось юридично це буде оформлено, але я думаю, що в найближчий час змінити політичну реальність навряд чи вдасться. Мало того, попередні п’ять років ця тема була фактично табу і це не сприяло появі реальних варіантів розв’язання проблеми. _», - сказав Гладких.

Експерт відзначив, що дискусія довкола повернення анексованого Криму має вестися активніше.

За роки анексії до Криму переселили півмільйона росіян – МЗСЗ початку незаконної анексії Криму Росією у 2014 році на територію півострова переселили близько півмільйона російських громадян.

«На сьогодні треба повернути цю розмову на глобальний рівень. Навряд чи будуть швидкі результати. Але це лише один із перших кроків, тому до цієї стратегії я ставлюся скептично», - додав він.

Експерт відзначив, що метою платформи щодо повернення Криму має бути посилення тиску на РФ.

«Посилення тиску на РФ та підтримка санкційного режиму – це поки що все, на що ми можемо розраховувати. Реальна мета – це відновлення територіальної цілісності України, а далі – це питання інструментів, за допомогою яких ми можемо цього досягти. Сьогодні найбільш дієвими можуть бути політико-правові та політичні, тобто треба шукати важелі, які змусять Російську Федерацію переглянути, як власну поведінку на міжнародній арені щодо до суверенної країни, так і результати власної поведінки», - сказав він.

Нагадаємо, Україна закликала країни ОБСЄ приєднатися до Кримської платформи та підтримати ініціативу з її створення під час засідання Ради міністрів організації.

Зеленський заявляв про готовність Європейського союзу приєднатися до Кримської платформи.

Також президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган запевнив про готовність його країни підтримати майбутню платформу з деокупації Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: