Старт опалювального сезону: які проблеми з підключенням тепла можуть виникнути

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

У Києві 16 жовтня стартував опалювальний сезон. Підключення до тепла міська влада розпочала із житлового фонду, а установи соціальної сфери підключать за індивідуальними заявками їхнього керівництва. У коментарі «Слово і діло» експерт у галузі енергетики Дмитро Марунич зазначив, що через борги на ринку природного газу в деяких населених пунктах України ситуація може виявитися критичною і владі доведеться домовлятися про реструктуризацію боргів.

«_ Поки що ми бачимо, що опалювальний сезон розпочався, але насправді ще не так холодно, що гострої потреби в цьому не було. Очевидно, що громадянам варто побоюватися ситуації з боргами, якщо компанії «Теплоенерго» несвоєчасно з якихось причин розраховуватимуться із «Нафтогазом». Це може слугувати приводом для зриву опалювального сезону, але ймовірність цього низька_», – сказав Марунич.

Він додав, що в регіонах опалювальний сезон може виявитися під загрозою через борги перед компанією НАК «Нафтогаз».

Кличко повідомив, коли у Києві розпочнеться опалювальний сезонУ Києві з 16 жовтня розпочнеться опалювальний сезон. Як повідомив міський голова Віталвй Кличко, таке рішення ухвалили з огляду на середньодобову температуру.

«Київ – досить багате місто і тут особливих проблем останнім часом не було, на відміну від деяких населених пунктів. У 50 населених пунктах України опалювальний сезон може не розпочатися через борги, а там місцева влада просто не має у своєму розпорядженні таких сум, щоби ці борги погасити», – сказав експерт.

Експерт пояснив, у разі виникнення проблем з початком опалювального сезону, влада буде змушена домовлятися про реструктуризацію боргів.

«Порівняно з попередніми періодами, ситуація насправді гірше тому, що дуже багато боргів на ринку природного газу. Їхній обсяг перевищив 100 млрд гривень. Це рекордна заборгованість. Борги були завжди, але такої рекордної не було», – додав він.

Нагадаємо, раніше Шмигаль запевнив, що опалювальний сезон в Україні розпочнеться вчасно.

У Вінниці стартував опалювальний сезон для лікарень і шкіл.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: