Початок опалювального сезону: як зміняться тарифи для населення

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» встановила ціну на природний газ для побутових клієнтів у вересні 2020 року на рівні 4,70 грн/куб. м з ПДВ та без урахування вартості доставки. У коментарі «Слово і діло» координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм ГМ «Опора» Тетяна Бойко відзначила, що у цьогорічному опалювальному сезоні тарифи зростати не будуть через місцеві вибори, але в майбутньому їх варто переглянути відповідно до реальної ситуації на ринку.

«В платіжках за газ є стабільна плата, вона була встановлена в липні цього року. Я вважаю, що її треба збільшувати, але поки що немає про це розмов. Поки що тариф залишається без змін. В нас вже є ринок. Люди можуть обирати собі постачальників. Ймовірно, що наступні місяці буде невелике підвищення. Це сезонні зростання», - сказала Бойко.

Бойко додала, що надалі відбуватиметься сезонне збільшення цін, проте перегляду тарифів не буде.

Стало відомо, чи вимагає МВФ переглянути тарифи ЖКГТарифи ЖКГ в Україні. В рамках нової програми фінансування питання тарифів МВФ не піднімає.

«Далі, що хвилює людей – це плата за електроенергію. Її давно потрібно збільшувати, тому що потрібно розуміти, що тариф для населення не покриває навіть вартості доставки товару, а за сам товар, виходить, вже платять інші суб’єкти ринку. Й це – неправильно. Але політичної волі на це немає, тому що це виборчий рік, й швидше за все тарифи для населення на електроенергію ще якийсь час залишатимуться незмінними через вибори», - пояснила вона.

На думку Бойко, через невідповідність тарифів реальним умовам, втрачається інфраструктура тепломереж.

«Щодо тарифів на тепло – через об’єктивні причини, через те що зростає ціна на газ, також потребують збільшення. Нам давно необхідно проводити ремонт тепломереж, й це в тарифі не закладено, звісно. Тому, в разі підвищення, це відобразиться на тарифах на гарячу воду. Знову ж таки – політична воля. Й основний фактор тут – це вибори восени. Крім того, це певний регуляторний період. Очевидно, що тарифи потребують перегляду, але навряд чи це станеться найближчим часом», - пояснила експертка.

Раніше у «Нафтогазі» встановили ціну на газ для населення в серпні на рівні 3,24 грн за куб. м, що на 9% вище, ніж місяцем раніше.

Також «Слово і діло» зібрало динаміку змін основних показників соціально-економічного розвитку України: ВВП, курс долара, ключові ціни, зарплата, демографічна ситуація.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: