Суд над книгою: чому справа Стуса досі є резонансною

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Дарницький районний суд Києва частково задовольнив позов народного депутата від «Опозиційної платформи - За життя» Віктора Медведчука та вирішив заборонити розповсюджувати книгу Вахтанга Кіпіані. У коментарі «Слово і діло» політолог Віктор Таран відзначив, що намагання проросійського лідера заборонити через суд книгу про справу Василя Стуса свідчать – він визнає свою причетність до знищення українського поета та дисидента.

«Таке відчуття, що засинаєш у 21 столітті, у демократичній державі, а прокидаєшся у світі, де забороняють і спалюють книжки. Насправді, це свідчить, наскільки ці люди, Медведчук, бояться правди. Бо якщо подивитися, що Медведчук заборонив – він заборонив шість цитат, де згадується, що він був адвокатом Стуса, був призначений від радянської системи. Все. Що це означає? Це означає, що Медведчук і далі боїться правди. Це означає, що Медведчук знає, в чому його провина. Медведчук до цього часу розуміє, що він відповідальний за смерть Стуса в таборах», – сказав Таран.

Суд заборонив книгу про Стуса через МедведчукаСуд заборонив розповсюджувати книгу Вахтанга Кіпіані Справа Василя Стуса, поки з неї не вилучать дані про Віктора Медведчука.

Таран відзначив, що процес щодо самої книги переміститься у вищу інстанцію.

«А щодо книжки – ну буде апеляція, буде оскаржуватися. Книжка й правда врешті переможуть», – сказав він.

Таран вважає, що Медведчук сприймає цей процес особисто саме через свою причетність, що вкотре доводить власними діями.

«Медведчук намагається приховати те, про що всі знають. Це означає, що в нього залишається моральний біль і він відчуває причетність і відповідальність», – додав він.

Однак, експерт вважає, ця справа свідчить про намагання проросійських сил взяти ідеологічний реванш.

«Я думаю, цю справу однозначно будуть використовувати з політичною метою. Що, по суті, відбулося: це удар «руського міра», тому що Стус – це уособлення і символ. Це не просто геніальний поет, а та людина, яка виявила Биківню. Разом із Симоненком він ходив і розповідав правду про сотні вбитих українців у Биківні. Тому ті сили, які грають на демократичному полі – це «ЄС», «Свобода», «Народний рух України», – будуть це використовувати у своїй риториці й будуть мобілізовувати цим свій електорат», – сказав Таран.

Нагадаємо, торік у вересні Медведчук попросив суд заборонити книжку Кіпіані. Тоді журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

У книзі Кіпіані зібрані документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що судили українського дисидента. Медведчук був державним захисником поета.

Також в Україні зняли фільм про Василя Стуса «Заборонений».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: