Канікули та онлайн-навчання: які складнощі виникнуть під час дистанційних занять

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Міністерство освіти і науки України рекомендує школам почати осінні канікули з 15 жовтня. У той же час вишам, коледжам і ПТУ відомство рекомендує на місяць перейти на дистанційне навчання. Відповідні листи міністерство направило керівникам місцевих органів управління в сфері освіти і керівникам установ загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти. У коментарі «Слово і діло» політолог Віталій Бала зазначив, що перехід на дистанційне навчання буде супроводжуватися певними проблемами, й батьки мають завчасно до цього підготуватися.

«В будь-якому випадку, я думаю, що будуть проблеми з цим. Насправді, ми не знаємо скільки таких людей, але я припускаю, що у багатьох батьків, які будуть змушені одночасно ходити на роботу будуть в цей період складнощі тому, що виникне питання, с ким можна залишити дітей. Це перший серйозних момент, з точки зору трудової активності. По-друге, крім самих заяв про дистанційне навчання, уряд не турбується про тих громадян в яких немає доступу до інтернету чи комп’ютера», - сказав Бала.

Експерт зауважив, що уряд повинен був передбачити певні програми з підтримки таких громадян.

Навчальний рік та COVID-19: які складнощі виникнуть при переході на дистанційне навчанняВлада повинна проконтролювати наявність доступу до інтернету та технічних пристроїв у вчителів та батьків, але в будь-якому разі це стане проблемним періодом для батьків учнів, вважає експерт.

«Насправді, заяви, які звучать з боку чинної влади, про посилення, певні обмеження ніби то і правильні, але можуть мати і негативні наслідки для окремих громадян», - додав він.

За його словами, черговий етап дистанційного навчання не може забезпечити всіх навчальних потреб учнів, й подальшому це треба врахувати.

«Дистанційне навчання, особливо, в початковій школі не задовольнить всіх дитячих потреб. Особливо, якщо говорити про перший клас, де діти ще ручку вчаться тримати. Разом з тим, і вчителі не всі готові до такого. Елементарно до такого способу викладання треба мати хист. Його мають не всі, й це просто треба розуміти», - сказав Бала.

Нагадаємо, раніше на дистанційне навчання вже перейшов Київський університет ім. Шевченко.

Через ситуацію з COVID-19 глава Кабміну Денис Шмигаль закликав регіони відмовитися від масових заходів та конференцій.

«Слово і діло» зібрало огляд, як різні країни почали новий навчальний рік в умовах пандемії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: