Криза в Білорусі: чи є ризик збройного загострення ситуації

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Міністерство внутрішніх справ Білорусі може почати застосовувати бойову зброю і спецзасоби під час мітингів і акцій протесту, які не вщухають у країні, заявив заступник глави МВС країни Геннадій Казакевич. У коментарі «Слово і діло» політолог Ігар Тишкевич зазначив, що на даному етапі фактична влада Білорусі залякує демонстрантів, й силовики не будуть застосовувати зброю проти людей.

«Поки що – це просто спроба залякування тому, що станом на сьогодні все ж таки МВС тримає контроль і протести не переходять межу, при якій вони становлять реальну небезпеку з точки зору повалення системи влади. Тому, на даному етапі – немає такої загрози. Однак, враховуючи те, що Білорусь – тоталітарна держава, в принципі, такий наказ може бути, якщо буде завалюватися цілком система влади Білорусі, але в такому разі виникає питання, хто такий наказ буде виконувати», - сказав Тишкевич.

Тишкевич зазаначив, що станом на сьогодні влада контролює і владу, і настрої, тому застосування зброї проти протестувальників не буде.

Координаційну раду Білорусі номінували на премію СахароваКоординаційна рада білоруської опозиції стала номінантом на отримання премії імені Андрія Сахарова у 2020 році.

«Такий розвиток подій в білоруських умовах можливий, але тільки тоді, коли система вже валиться. Тут є дуже багато аргументів, що значна частина силових структур просто не буде виконувати такий наказ», - додав політолог.

«Коли система валиться, коли залишаються окремі загони, які будуть виконувати накази Лукашенка, коли йдеться про особистий захист або захист резиденції – в такому разі зброя може застосовуватися», - пояснив він.

Нагадаємо, масові акції протесту спалахнули в Білорусі 9 серпня відразу після виборів президента і не вщухають до сьогоднішнього дня.

Раніше силовики в Білорусі застосовували для розгону мітингувальників водомет, постріли в повітря, а також сльозогінний газ.

Під час мітингів у містах Білорусі в неділю, 11 жовтня, силовики затримали понад 700 учасників акцій протестів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: