Криза в Білорусі: за яким сценарієм розвиватимуться протести

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

У Берліні відбулася зустріч канцлера Німеччини Ангели Меркель з лідером білоруської опозиції Світланою Тихановською. ЄС продовжує підтримувати опозиційних лідерів білоруських протестів, а щодо ряду осіб, начебто причетних до фальсифікації результатів виборів, були введені санкції. Зокрема, санкції підтримала й Україна. У коментарі для «Слово і діло» Ігар Тишкевич відзначив, що протести у Білорусі завершаться конституційною реформою, яку ініціює оточення Олександра Лукашенка.

«Якщо ми говоримо про протести, то влада вже зараз запускає конституційну реформу за своїм сценарієм, тому дотиснути, з точки зору вимог протестувальників, це – нереально зовсім. Координаційна рада та Тихановська починають також говорити про те, що конституційна реформа необхідна, але поки що ініціатива належить оточенню Лукашенка і вони, швидше за все, будуть пропонувати свій варіант, який почали готувати на межі 2018-2019 років. З точки зору логіки протестів, це буде оголошено, як перемога протестів», - сказав Тишкевич.

На думку експерта, лідери протестів втратили свій шанс, і попри те, що світові лідери проводять зустрічі із Світланою Тихановською, політика Німеччини та Франції не визнає ніякий статус опозиціонерів.

Правозахисники назвали число політв'язнів в БілорусіУ Білорусі загальне число політв'язнів за весь час протестів по країні вже зросло майже до сотні.

Тишкевич додав, що концепція зустрічей із Тихановською, як стратегія просування її, як політичного лідера, провалилася, й з нею продовжують зустрічатися саме в статусі лідера протестів, а не в політичному контексті.

«Інша справа, що одним з результатів є те, що сам час проведення буде призначений раніше. Лукашенко готувався до конституційної реформи. Реформа готувалася щоправда не до протестів, а до зміни влади. Основні напрями – це реформа місцевого самоврядування, перерозподіл повноважень між парламентом, урядом та президентом і, швидше за все, створення окремої посади для Лукашенко, якщо він піде з посади президента. На мою думку це могла би бути посада керівника Ради безпеки», - пояснив експерт.

Нагадаємо, наприкінці вересня в Білорусі пройшла «народна інавгурація» Тихановської.

Також повідомлялося, що Україна приєднається до санкцій ЄС проти Білорусі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: