Військова співпраця з Великою Британією: чи поглибляться відносини двох країн

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Під час візиту президента України Володимира Зеленського у Велику Британію, міністри оборони – Андрій Таран і Бен Уоллес – підписали меморандум про посилення співпраці між країнами у військовій і військово-технічній сферах, який передбачає фінансування британською стороною будівництва восьми великих ракетних катерів. У коментарі «Слово і діло» політичний експерт Андрій Дуда зазначив, що військова співпраця вигідна обом країнам, й переговори є одними з небагатьох успіхів на зовнішній арені нинішньої Адміністрації.

«Я вважаю цей візит одним із реальних здобутків. Особливо, що стосується будівництва Британією військових кораблів для України», - сказав Дуда.

Дуда зазначив, що для Британії це також можливість оздоровити економічне становище підприємств на тлі виходу з ЄС та подальших переговорів із Брюсселем.

Зеленський з Джонсоном підписали Угоду про співробітництво України і Великої БританіїУ Лондоні 8 жовтня президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон підписали Угоду про політичну співпрацю.

«Очевидно, що це є одним із небагатьох прогресів на зовнішньополітичній арені, який продемонструвала теперішня влада. Переговори – і щодо безвізового режиму, і щодо військового співробітництва – це, безумовно, здобутки. Хоча, це не втілилося ще в конкретні договори, але переговори вже перебувають на фінальній стадії», - сказав експерт.

Дуда підкреслив, що Велика Британія є необхідним союзником для України і в контексті протистояння з Росією.

«Треба сказати, що співпраця з Великою Британією сама по собі є достатньо знаковою, бо вона є країною, яка лобі жорсткі санкції проти Росії і, зокрема, проти «Північного потоку-2». Тому тут Зеленський міг би ширше скористатися ситуацією з отруєнням Навального під час візиту, а він про це зовсім не згадав», - сказав експерт.

Зазначимо, меморандум передбачає фінансування у вигляді кредиту на суму в 1,25 млрд фунтів стерлінгів (1,6 млрд доларів) на турмін 10 років.

Нагадаємо, в Лондоні 8 жовтня відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Британії Бориса Джонсона, під час якої було підписано Угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство.

Також відзначимо, 7 жовтня президент України Володимир Зеленський розпочав візит до Великої Британії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: