Пенсія за вислугу років або пенсія за віком: чи вигідно робити перерахунок

Читать на русском
Перш ніж змінити вид виплат, треба враховувати, що показник середньої зарплати при нарахуванні різних пенсій не однаковий.
Слово і діло

В Україні близько 11,3 млн пенсіонерів, з яких 2,6 млн продовжують працювати. На пенсію можна виходити як за віком, та к і за вислугу років. У Пенсійному фонді роз'яснили, що робити, якщо пенсіонер хоче перейти на інший вид пенсії та чи вигідно це робити. «Слово і діло» розбиралася, чим відрізняються ці види пенсії, і хто може скористатися правом переходу на інший вид виплат.

В яких випадках нараховують пенсію за вислугу років?

На пенсію за вислугу років виходять ті, хто може через складність або специфіку виконуваної роботи втратити професійну працездатність раніше, ніж зазвичай виходять на пенсію. Наприклад, балерини або пілоти.

Пенсія за вислугу років призначається, коли особа йде з роботи, що дає право на цю пенсію. При влаштуванні на роботу за посадою, яка дає право на пенсію за вислугу років, виплата пенсії припиняється на весь період роботи на цій посаді, в тому числі, якщо людина працює на таких посадах після досягнення пенсійного віку.

Хто має право на пенсію за вислугою років?

Відповідно до закону «Про пенсійне забезпечення» (ст. 52) право на пенсію за вислугу років мають:

  • окремі категорії працівників авіації та льотно-випробного складу;

  • робітники локомотивних бригад і окремі категорії працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті та метрополітені;

  • водії вантажних автомобілів, безпосередньо зайнятих в технологічному процесі на шахтах, у рудниках, розрізах і рудних кар’єрах на вивезенні вугілля, сланцю, руди, породи;

  • механізатори (докери-механізатори) комплексних бригад на вантажно-розвантажувальних роботах у портах, а також плавсклад морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості (крім суден портових, що постійно працюють на акваторії порту, службово-допоміжних, роз’їзних, приміського і внутріміського сполучення);

  • працівники експедицій, партій, загонів, дільниць і бригад, безпосередньо зайняті на польових геологорозвідувальних, пошукових, топографо-геодезичних, геофізичних, гідрографічних, гідрологічних, лісовпорядних і розвідувальних роботах;

  • робітники і майстри (у тому числі старші майстри), безпосередньо зайняті на лісозаготівлях і лісосплаві, включаючи зайнятих на обслуговуванні механізмів і обладнання;

  • деякі категорії артистів театрів та інших театрально-видовищних підприємств і колективів;

  • працівники освіти, охорони здоров’я, а також соціального забезпечення, які в будинках-інтернатах для престарілих та осіб з інвалідністю і спеціальних службах безпосередньо зайняті обслуговуванням пенсіонерів та осіб з інвалідністю;

  • спортсмени.

Які документи необхідні для призначення пенсії за вислугу років?

Пенсія за вислугу років не призначається автоматично. Для нарахування пенсії необхідно звернутися в територіальний орган Пенсійного фонду за місцем проживання (реєстрації). Заява подається особисто або через представника, який діє на підставі нотаріально посвідченої довіреності.

Необхідні документи:

  • заява;

  • документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган і мають відмітку у паспорті) або свідоцтво про загальнообов'язкове державне соціальне страхування;

  • документи про стаж, визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637.

Якщо в трудовій книжки не записаний весь трудовий стаж, додатково надається уточнююча довідка закладу (установи), де працював претендент пенсії. Якщо документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.

  • для підтвердження заробітної плати відділом персоніфікованого обліку надаються індивідуальні відомості про застраховану особу за період з 1 липня 2000 року;

  • документи про місце проживання (реєстрації) особи;

  • документи, що підтверджують стаж роботи, що дає право на призначення такого виду пенсії.

Важливо: зарахування до спеціального стажу часу навчання в навчальних закладах в чинному пенсійному законодавстві України не передбачено.

В якому випадку можна перейти на інший вид пенсії?

Часто після виходу на пенсію за вислугу років людина продовжує працювати на іншій посаді до загальноприйнятого пенсійного віку. Наприклад, балерина стає викладачем танців і працює до віку звичайних пенсіонерів.

При цьому треба враховувати, що показник середньої зарплати, який враховується при нарахуванні різних пенсій, не однаковий.

Згідно зі статтею 26 закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» N1058-IV призначення пенсії за віком настає після досягнення 60 років і при наявності страхового стажу не менше 27 років.

У цьому документі йдеться про те, що людина може перейти з одного виду пенсії на інший з дня подачі заяви. У його пенсійному мають бути документи про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інші.

При переведенні з одного виду пенсії на інший застосовується показник середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (або перерахунку) попереднього виду пенсії.

Отже, при перекладі з пенсії за вислугу років на пенсію за віком буде застосований показник середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення пенсії за вислугу років, збільшений на коефіцієнти підвищення показника (1,17 і 1,11).

Українці, які працювали в особливо шкідливих і важких умовах праці, мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. При цьому треба уважно прораховувати коефіцієнти і порівнювати, яка виплата буде вигіднішою.

Раніше «Слово і діло» вивчало, до якого віку доживають і скільки грошей отримують пенсіонери в різних країнах світу.

Також ми писали, що Мінсоцполітики розробило календар підвищення пенсій. З січня 2021 року мінімальна пенсія зросте з 2100 грн до 2400 грн.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: