Дефіцит ПФУ: скільки ще протягне чинна пенсійна система

Читать на русском
Микола Спірідоновполітолог

Уряд додатково виділив з держбюджету 29,7 млрд гривень на покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду України. Відповідну постанову було ухвалено на засіданні уряду 8 липня. Політолог Микола Спірідонов у коментарі «Слово і діло» зазначив, що система пенсійних виплат, яка існує в Україні, не протягне довго, бо виплати не відповідають реальним умовам.

«З Пенсійним фондом існують досить великі проблеми, тому що людей похилого віку в Україні більше, ніж молоді, а молодь з України виїжджає. Відповідно, немає підстав сподіватися на пенсії. Ця система буде зруйнована, але нічого толкового наразі і не пропонується взамін. Ми вже пам’ятаємо, що було, коли зруйнувався радянський банк. Люди зараз повинні по-іншому думати, як організувати собі пасивний дохід. Сама пенсійна система якось тримається, але пенсійні виплати відірвані від реального життя», – сказав Спірідонов.

Він припустив, що ситуація буде погіршуватися через соціальний дисбаланс та проблеми в самій пенсійній системі.

Криза COVID-19: чи очікувати затримки пенсій та зарплатЧерез коронавірусний фонд влада намагається розв'язати проблеми, які виникли задовго до епідемії коронавірусу, вважає експерт.

«Народжуваність зменшується, молодь виїжджає. Тобто банально немає кому платити. Система буде погіршуватися так чи інакше. У людей віком 20-30 років вже не варто вимагати виплат, бо, зрозуміло, що пенсій вони нормально не отримають. І гроші йдуть в нікуди, і кожна людина має зараз подумати над тим, як забезпечити свою старість», – зауважив політолог.

Він додав, що накопичувальна пенсійна модель у суспільстві не буде популярною тому, що для цього необхідно буде запровадити черговий податок поряд із виплатами до Пенсійного фонду за солідарною системою, що нині діє в країні.

«Я, як і більшість громадян, не вірю, що це спрацює, що накопичувальні фонди не постраждають від інфляції або вони не луснуть», – резюмував Микола Спірідонов.

Зазначимо, у бюджеті ПФУ враховані 10 млрд гривень видатків на виплату пенсіонерам у квітні по 1 тисячі гривень.

Також Кабмін вирішив скоротити чисельність працівників Пенсійного фонду України на 5% – із 47 тис. 585 до 45 тис. 231 працівника. Це дозволить заощадити близько 60 млн грн, порахували в уряді.

Нагадаємо, минулого тижня в Україні запровадили автоматичне призначення пенсії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: