Зеленський продовжив мораторій на стягнення майна за валютними кредитами

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський підписав закон про продовження мораторію на стягнення заставленого майна за кредитами в іноземній валюті.
president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон про продовження мораторію на стягнення заставленого майна за кредитами в іноземній валюті.

Про це повідомили в пресслужбі ОПУ у вівторок, 6 жовтня.

Дефіцит бюджету: чи продовжиться в наступному році співпраця з іноземними кредиторамиСпівпраця України з міжнародними партнерами триватиме, однак виконання зобов’язань повинно пришвидшитись, вважає експерт.

Йдеться про закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті» № 895-ІХ, який Рада ухвалила 16 вересня.

Документом продовжується до 21 квітня 2021 року дія мораторію на стягнення зазначеного майна українців та встановлюється заборона на примусове стягнення майна (майнових прав), якщо воно використовується як місце постійного проживання позичальника або є об'єктом незавершеного житлового будівництва.

У Зеленського пояснили, що мораторій продовжений, з огляду на ситуацію, до якої потрапили позичальники через знецінення національної валюти з 2008 року, і, як наслідок, неможливість платити кредити в іноземній валюті за поточним валютним курсом.

Також встановлюється заборона на примусове стягнення іншого майна (майнових прав) за договорами іпотеки з осіб, які мають зобов'язання за кредитами, наданими їм в іноземній валюті, і заборона кредитним установам відступати на користь іншої особи свої права вимоги до позичальника.

«Закон сприятиме захисту майнових прав громадян, з огляду на погіршення їх фінансового становища через спалах коронавірусної хвороби і впровадження в зв'язку з цим обмежувальних заходів. Документ надасть підтримку громадянам України, які мають невиконані зобов'язання за кредитними договорами в іноземній валюті», - додали в ОПУ.

Нагадаємо, раніше Зеленський ветував закон про іпотечні кредити.

А у вересні ВР схвалила держгарантії по кредитах для бізнесу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: