Шостий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Дениса Шмигаля. За пів року роботи прем'єр і члени уряду дали 644 обіцянки (не рахуючи обіцянок з неухваленої програми діяльності), виконали – 176, провалили – 71.

За період з 5 серпня до 4 вересня міністри дали 84 нові обіцянки, виконали – 24, провалили – 9.

Відзначимо, з методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які обіцянки провалили міністри

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і міністр фінансів Сергій Марченко провалили обіцянку до вересня провести процедуру оцінки доброчесності митників. «Другий напрямок – мотиваційний. Митниця повинна перестати асоціюватися в людей і бізнесу з корупційним монстром. На 30-40% будуть оновлені кадри. Буде проведена процедура оцінки доброчесності митників. При цьому ми чітко визначимо всі питання щодо зарплат і бонусів», – розповів Марченко. Однак пізніше стало відомо, що оцінка доброчесності тільки у вересні і почнеться.

Також Шмигаль не виконав обіцянку до вересня забезпечити діяльність Державної митної служби України як єдиної юридичної особи. Станом на початок вересня тільки йде етап підготовки переходу ДМС до роботи в такому форматі.

Віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков обіцяв ініціювати допомогу міжнародних гуманітарних організацій і партнерів для подолання наслідків пожеж у Луганській області. З резервного фонду держбюджету було виділено близько 55 млн грн на ліквідацію наслідків пожеж, але до організацій по допомогу ніхто не звертався. Отже, Резніков обіцянку не виконав.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров обіцяв, що в рамках роботи програми «Дій вдома» буде сформований кол-центр для роботи з людьми, у яких немає смартфона. Але все переграли, і в міністерстві заявили, що кол-центр створювати не планують. Якщо людина не може встановити додаток на мобільний, то вона повинна пройти обсервацію під контролем місцевої влади, поліції або Нацгвардії.

Арсен Аваков після того, як у Кагарлицькому відділенні поліції зґвалтували жінку, обіцяв, що в цьому відділенні будуть тільки «нові» працівники. «Двоє поліцейських заарештовані, підрозділ це повністю розпущено. Кожен із них виведений за штат. Це близько 60 осіб. Ми вирішуємо, хто з них міг бути причетним або хоча б знав про здійснений факт. Усі працівники далі будуть нові», – заявив глава МВС.

Переатестація всього особового складу Кагарлицького відділення поліції тривала два місяці. Після її закінчення в Нацполіції Київської області повідомили, що Кагарлицьке відділення поліції Обухівського відділу стало відділенням №1 Обухівського відділу, і понад 30 працівників залишилися на своїх посадах. Тому обіцянка провалена.

Які обіцянки виконав Кабмін

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет виконали обіцянку забезпечити проведення вступної кампанії за системою ЗНО у 2020 році.

Також Шмигаль і міністр Марченко виконали обіцянку з вересня встановити мінімальну зарплату на рівні 5 тисяч гривень. 25 серпня Верховна рада ухвалила відповідні зміни до державного бюджету на 2020 рік, президент Володимир Зеленський підписав закон. З 1 вересня мінімалка збільшена.

Як і обіцяв прем'єр, сім'ям, постраждалим унаслідок вибуху в житловому будинку в Києві, була надана допомога. Станом на середину серпня всім 40 сім'ям видали документи на квартиру. Аналогічно виконано обіцянкущодо допомоги для жителів західної України, які постраждали від літніх паводків. Кабінет міністрів виділив понад 760 млн грн для ліквідації наслідків паводків. Частину коштів спрямували для виплати постраждалим людям. Розмір компенсації за зруйноване житло становив 300 тисяч гривень.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов обіцяв створити структуру, до якої будуть входити керівники медичних вишів, для опрацювання рішень щодо вдосконалення медичної освіти. При МОЗ створили раду ректорів медичних навчальних закладів, і 21 серпня вже пройшло перше засідання.

Нагадаємо, обіцянки уряду за попередній місяць можна подивитися в нашому дайджесті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: