ВАКС відсторонив Холоднюка від посади голови ДСА

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива та прокурора про тимчасове відсторонення від посади керівника адміністрації.
Зеновій Холоднюк з адвокатом у суді

Вищий антикорупційний суд відсторонив від посади голови Державної судової адміністрації Зеновія Холоднюка, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у причетності до злочинної організації, створеної головою Окружного адміністративного суду міста Києва Павлом Вовком.

Таке рішення 1 жовтня ухвалила слідча суддя ВАКС Оксана Олійник, повідомляє журналіст «Слово і діло» з посиланням на трансляцію засідання.

«Клопотання детектива про відсторонення від посади – задовольнити. Відсторонити Холоднюка Зеновія Васильовича від посади голови Державної судової адміністрації на два місяці, тобто до 1 грудня», – оголосила суддя.

Детектив НАБУ та прокурора САП просили суд відсторонити Холоднюка від посади, оскільки він може її використати для перешкоджання слідству; незаконного впливу на свідків, спеціалістів; спотворення або знищення речей та документів, необхідних слідству, а також перешкоджати іншим чином. Зокрема, прокурор САП навів приклад, як голова ДСА ініціював аудиторську перевірку діяльності Чернігівського апеляційного суду, який надавав дозвіл на прослуховування кабінету голови Окружного адмінсуду.

Детектив нагадав, що юридичний відділ Держсудової адміністрації надав доповідну записку Холоднюку про те, що нібито строк повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії України складає 4 роки. Цей юрвідділ є підконтрольним голові ДСА, нібито на підставі цієї записки він і замінив члена ВККС за своєю квотою, хоча сам цей документ юрвідділу ніде не долучався.

Прокурор Олег Макар нагадав, що Холоднюка підозрюють у тому, що він за допомоги рішення ОАСК заблокував проведення конкурсу на посаду голови ДСА, в якому він не зміг взяти участь через незнання англійської мови, як обов'язкової. За словами прокурора, взамін голова ДСА призначив за своєю квотою членом ВККС підконтрольну керівнику ОАСК особу, звільнивши раніше призначеного Сергія Щотку.

Раніше НАБУ вже намагалося відсторонити Холоднюка від посади, але тоді ВАКС повернув клопотання детективу.

Нагадаємо, керівнику ДСА, керівництву і суддям ОАСК, а також іншим особам повідомили про підозру. Пізніше НАБУ і САП просили суд обрати Холоднюку запобіжний захід у вигляді 1 млн грн застави. Втім ВАКС відпустив керівника Держсудової адміністрації під особисте зобов'язання. Водночас слідчий суддя визнав обґрунтованою підозру Холоднюку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: