Створення Бюро економічної безпеки: яких результатів очікувати від нового органу

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Верховна рада має розглянути в другому читанні закон про створення нового правоохоронного органу – Бюро економічної безпеки. Планується, що новий орган єдиний займатиметься розслідуванням фінансових злочинів та в майбутньому замінить податкову поліцію. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін зауважив, що на створення економічного бюро піде до двох років і сам процес буде супроводжуватися критикою.

«Я думаю, що насправді цей орган буде потрібний, якщо переформує податкову поліцію і частина повноважень щодо розслідувань на тему фінансів буде передана до нового органу. Очікується, що цей орган буде координувати, як своєрідний аналітичний центр, інформацію про фінансові потоки та потенційно допомагатиме боротися із відмиванням коштів та сприятиме зниженню рівня тіньової економіки», – наголосив Якубін.

Політолог додав, що після ухвалення закону процес створення Бюро економічної безпеки триватиме декілька років.

Бюро економічної безпеки: основні завдання та функціїЗ утворенням БЄБ має завершитись поділ сервісної та правоохоронної функцій податкової служби, ліквідована податкова міліція та проведена оптимізація органів, які ведуть боротьбу з економічними злочинами.

«Ми можемо подивитися на досвід, як створювалися, наприклад, інші антикорупційні органи. Десь 1,5-2 роки створювалося ДБР і, дійсно, навіть вже після того, як було обране та призначене курівництво, залишалися проблеми: і пошук місця, і пошук людей. Думаю, створення економічного бюро також потребує близько двох років», – додав Якубін.

На його думку, своєрідна ейфорія навколо створення системи антикорупційних органів викличе певний скептицизм з приводу формування нових органів контролю.

«Тут може бути критика щодо нового органу. Це може стосуватися участі в цьому органі західних експертів. Якщо їх участь буде значною, не виключено, що лунатимуть звинувачення в тому, що створюється черговий орган для контролю з боку Заходу за фінансовими потоками всередині країни», – пояснив Олексій Якубін.

Раніше «Слово і діло» розбиралося з експертом, чи буде ефективним Бюро економічної безпеки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: